Hem - Personer - Orter - Kontakt

Carl Albert Qvist Roskvist

Farfars bror

Carls "nya" namn är Rosqvist. Han arbetar som statdräng på Wramsgården i Norra Vram. Han gifter sig 1899 med Anna Maria Magnidotter. De får sonen Antonius Leonard på Vramsgården. I slutet av 1899 står familjen som obefintliga i Norra Vram.

Detta beror på att Carl flyttat till Australien via Amerika 1903 för att slippa ifrån att kallas ut i kriget. 1904 flyttar hustrun Anna Maria och sönerna efter. Carl och Anna har nämligen fått ytterligare en son som fått namnet Bror Alexander.

I brev från Svenska konsulatet i Wellington meddelas att Anna Maria gått bort 1947.

Enligt en webbsida som hanterar begravningsplatser skall Karl och Anna Maria vara begravda på Mokihinui kyrkogård. Detta är även en flod på Nya Zeeland. Sonen Bror Alexander arbetade som snickare och är begravd på Orowaiti kyrkogård, vilket också ligger på Nya Zeeland.

Sonen Rudolph Reinhold Roskvist föds 1904 i Ipswich, Australien och dör 1964 i Westport, Nya Zeeland. Yngsta dottern Olga dör som spädbarn.

Vad händer i världen 1877?
De första privata telefonledningarna börjar dras i Sverige. I Ramlösa invigs landets första hästdragna spårvagn. Konstnären Carl Fredrik Hill, född i Lund, målar 18 stora tavlor till världsutställningen i Paris året därpå, men drabbas av nervsammanbrott under arbetet. De flesta av tavlorna bränns av Hills vänner, som finner dem så bisarra att de på detta sätt vill skydda konstnärens eftermäle.
Hämtat ur "Historia i fickformat."
Född lördagen den 17 mars 1877 i Hagstad nr 2, Oderljunga
Död fredagen den 23 december 1927 i Australien
Levnadsålder 50 år, 9 månader och 6 dagar