Hem - Personer - Orter - Kontakt

Edvard Gotthard Qvist

Farfars bror

Mormors syster Assarina från Penarp, höll Edvard till dopet.

Edvard flyttar, som minstdräng, till Warshult nr 5 i Oderljunga 1888. 1893 flyttar han vidare till Hagstad i Oderljunga. Hans yrke är då svarvare.

Enligt barnbarnet Sven-Ove Qvist arbetade Edvard som dragare i Tegelbruket och gick då samtidigt med i Socialistiska partiet.

Han gifter sig med Josefina, även hon från Oderljunga. De bosätter sig i Fanjunkarbostället Oderljunga nr 3. Men lika väl i det här förhållandet som i alla andra, var Edvard och Josefina inte alltid överens. Men se det visste Josefina bot på. Hon satte nämligen barnen i barnvagnen och traskade hem till svärfar i Qvistalyckan, som torpet kallades för, där det låg vid åkern i Ringarp. Så fick det hela svalna och Edvard måste komma för att hämta hem sin hustru och de små barnen.

Han börjar dock sitt livs yrkesbana som obetald lärling hos en snickarmästare. Här går Edvard i lära i fyra år. Efter genomgången utbildning fick han börja ta betalt för det arbete han utförde. Han började med att hyra ena halvan av verkstaden av en Åbo i byn, men köpte snart sin egen mark i Oderljunga. Där byggde han sitt hus 1905. Detta låg vid en bäck som kunde försörja den lilla svarven med kraft. Det var inte alltid så lätt under vinterhalvåret, då bäcken frös.

Läs mer om detta i Arthur Lundqvist böcker från byggden.

Se Edvard i sina krafts dagar bakom svarven!

Vad händer i världen 1874?
Städerna får en allmän hälsovårdsstadga. En järnvägslinje mellan Malmö och Ystad, den s k "Grevebanan", invigs. Beddingestrand förstörs nästan helt under en höststorm. Kalkfyndigheter börjar exploateras på Ivön.
Hämtat ur "Historia i fickformat."
Född lördagen den 13 juni 1874 i Varshult nr 2, Oderljunga
Död onsdagen den 26 september 1951 i Heljalt 12:85, Oderljunga
Levnadsålder 77 år, 3 månader och 13 dagar