Hem - Personer - Orter - Kontakt

Otto Emil Olsson

Farfars halvbror

Otto Emils (med tilltalsanmanet Emil) far har först nu kunnat fastställas via DNA-prov och att det i Emils släkt nämnts att det funnits en man vid namn Qvist med i sammanhanget. Att Emils efternamn blir Olsson, kan också vara en ledtråd. Det finns inga anteckningar om faderskapet, så vi litar helt på DNA-provet samt att Johanna och Olof, båda kommer till Varshult nr 1 år 1872. Här gifter sig Olof med Christina och får samma år som Emil kommer till världen, deras första barn.

Mor Johanna och Emil flyttar till Skälsböke i Matteröd och år 1889 flyttar de vidare till Tågeröd i Matteröd. Här gifter sig mor Johanna i maj samma år. I november 1890 flyttar Emil som dräng till Erikstorp i Matteröd. Detta kommer senare att tillhöra Hörröd.

I november 1891 flyttar Emil till en ny tjänst som dräng i Tågeröd. I november 1893 lämnar han Matteröd och flyttar till Ljungby nr 3 i Riseberga. Här bor han ett år vardera på platserna; Brandenburg, Ljungby och Svenstorp.

I Svenstorp nr 1 blir han kvar till november 1906, då han flyttar till Tostarp nr 1 i Riseberga. Här arbetar Emil som snickare. En tidig decemberdag 1907 gifter sig Emil med Hulda. De båda flyttar, några dagar senare, till Brohuset nr 2 i Röstånga. Här kommer första barnet, vid namn Anni, till världen en tidig majdag. Sorgen drabbar de unga, då Anni går bort, endast sex dagar gammal.

År 1908 flyttar paret till Ask nr 8 och här kommer deras sju barn till världen. Det blir fyra döttrar och tre söner. I juni flyttar de till Barkhult 5:128 i Hörja. Där stannar de till 1949, då de flyttar till Galthult 2:14 i Röke. Ottos titlar har varit dräng, snickare, husägare, åbo och småbrukare.

Dottern Ebba flyttar en septemberdag 1931 till Danmark, där hon slår sig ner i Gilleleje. Hon återvänder inte till Sverige utan går bort där 1990.

Dottern Henny följer storasyster Ebba i spåren, när hon en tidig novemberdag 1932 flyttar till Vanlöse, Köpenhamn i Dnmark. Där blir hon restaurangägare.


Anteckning
Angående städsling av drängar och pigor:
Enligt 1833 års legostadga löpte anställningen från den 24 oktober och ett år framåt. Om man inte trivdes på sin plats och ville söka sig vidare så var man tvungen och säga upp sin anställning mellan den 26 juli och 24 augusti, annars förlängdes kontraktet automatiskt ytterligare ett år. Men man hade även en frivecka från den 24 oktober innan man var tvungen att senast inställa sig på sin nya arbetsplats. Friveckan var den enda vecka på året som man inte behövde arbeta, men samtidigt hade man ingen inkomst och var tvungen att ordna med sin egen mat och logi. Eftersom tillgången på mat kanske inte var den bästa, så kallades friveckan även för slankveckan.
Född torsdagen den 16 april 1874 i Kåshesle nr 2, Oderljunga
Död lördagen den 29 december 1951 i Galthult 2:14, Röke
Levnadsålder 77 år, 8 månader och 13 dagar