Hem - Personer - Orter - Kontakt

Eberhard Julius Qvist

Farfars bror

Eberhard Julius flyttar från Wedby till Varshult nr 5 i Oderljunga när han är 14 år gammal. Då har han varit ute och "tjänat" i ett år redan. 1891 - 16 år gammal flyttar han från Oderljunga till Bjuv.

1897 flyttar han från Örkelljunga, med mellanlandning i Landskrona garnisonsförsamling, där han gjort sin militärtjänst. Därefter flyttar han tillbaka till föräldrahemmet i Bjuv nr 1. Han arbetar då som åkare.

Hinderslöshetsintyg blir utställt den 9 november 1905 i Örkelljunga. Eberhard gifter sig den 30 december 1905 med Gerda Bengtsson, född i Örkelljunga. De får dottern Jörga Gunborg i juni 1906. Sorgen drabbar Eberhard hårt då både hustru och barn dör ifrån honom. Gerda av havandeskapsförgiftning och lilla Jörga av gastroenterit eller som det också står i dödsattesten "medfödd svaghet".

I november 1910 flyttar Eberhard vidare till Västra Broby nr 4, där han arbetar som mureriarbetare. Där gifter han sig i januari 1911 med Hanna och här kommer sonen Karl till världen. De flyttar i oktober 1912 till Björnekulla.

Vi har fått berättat för oss, från släkt till Eberhard, att han skötte pumpen i Gunnarstorps gruva. En dag när han skulle åka ner för att utföra sitt arbete, hoppade han i hisskorgen, ovetande om att det vid det här tillfället var så att korgen inte hängde rätt, utan endast hängde på spetsen av kroken. När han så hoppar i hisskorgen kommer den i gungning och släpper därmed från kroken. I och med detta störtar både Eberhard och hisskorg ner i schaktet och detta blir hans hemska död. Det är även inskrivet i dödboken i Björnekulla.

Vad händer i världen 1875?
Krona och öre blir ny myntenhet i Sverige, Norge och Danmark. Byn Stafnsthorp på Söderslätt får järnvägsförbindelser och byter namn till Staffanstorp. En järnvägslinje öppnas mellan Kristianstad och Sölvesborg. Lunds handskmakare förening bildas med dansk hjälp som en av de första fackföreningarna i landet.
I Helsingborg startar konsul Nils Persson produktion av superfosfater och svavelsyra i anslutning till stadens kopparverk. Skånska Lantmålsföreningen bildas i Lund med uppgift att studera de skånska dialekterna.
Hämtat ur "Historia i fickformat".
Född fredagen den 1 oktober 1875 i Hagstad nr 2, Oderljunga
Död tisdagen den 22 oktober 1912 i Åstorp nr 11, Björnekulla
Dödsorsak: olycka
Levnadsålder 37 år och 21 dagar