Hem - Personer - Orter - Kontakt

Elias Nilsson Holm

Farfars farmors morfars bror Jöns barnbarn

Elias föds som Kjerstis och Nils andra barn. 1834 flyttar han som dräng till Svärtingtorp 1o2 i Finja. Så står det antecknat att han flyttar till Bosjökloster, men är inte införd i varken flytt- eller husförhörslängd.

Det visar sig att Elias flyttar mycket längre än så för år 1844 kommer han från Göteryds socken i Kronobergs län till Växjö. Här står nämligen bröllopet mellen Elias och Wilhelmina i september det året. Giftomannen är Wilhelminas far trädgårdsmästare Trädgård.

Själv blir Elias utexaminerad trädgårdsmästare 1859. Paret börjar sitt liv tillsammans på Gårdsby säteri. Herregården ägs av Hovmarskalken Grev G Hamilton i Skåne. Här kommer alla barnen till världen, utom den sista dottern Mathilda.

Familjen flyttar nämligen 1862 till Haketorp Västregård, där Elias står som brukare av gården. Stället är värderat till 13 300 kronor. 30 år senare är taxeringsvärdet 18 000 kronor. Gården har det vackert klingande namnet Rosenborg.

Paret får lyckan att behålla alla sina barn i livet. Däremot reser en del till Amerika. Det står antecknat att dottern Emelie Sophie Holm flyttar till något som heter Mamilla. Hon finns inte med i någon folkräkning och något som liknar Mamilla kan vi inte hitta.
Född torsdagen den 19 november 1818 i nr 3, Finja
Död torsdagen den 19 april 1900 i Haketorp Västregård, Gårdsby, Kronobergs län
Dödsorsak: ålderdomssvaghet
Levnadsålder 81 år och 5 månader