Hem - Personer - Orter - Kontakt

Peter Nilsson Holm

Farfars farmors morfars bror Jöns barnbarn

Petter eller Peter som det senare skrivs i böckerna, gäckar oss länge då han inte skrivs in ordentligt i böckerna. Det står antecknat att han 1842 flyttar till Blankebygget nr 1 i Finja. I Blankebygget finns han inte inskriven. Så 1845 finns han åter i föräldrahemmet och därifrån skall han flytta till Växjö i Kronobergs län. Detta gör han säkert, men är inte inskriven i flyttlängden. Han är då 15 år gammal.

I februari 1856 kommer han från Karlshamn till kvarter Klostret nr 51 i Växjö. Året därpå flyttar han till kvarter Nunnan nr 44-45 i Växjö. Här står han antecknad som guldsmedslärling men får sedan arbete som postiljon.

I oktober 1859 gifter han sig i Bergunda med Christina Maria Trädgård, född i Växjö. Detta är bror Elias hustru Wilhelminas lillasyster. Äktenskapet är ”beviljat af Kjersti Jönsdotter (Peters mor) och (Christinas) äldste brodern Johan Trädgård som var närvarande”.

De båda flyttar samman i kvarter Stenbocken nr 6. Christina från Bergunda och Peter i Växjö. De flyttar 1860 till kvarter Hörnet nr 3, men är året därpå tillbaka i Stenbocken nr 6. Här tar de till sig den åtta-åriga brorsdottern Augusta Wilhelmina som fosterdotter.

I augusti 1875 lämnar familjen Växjö för att flytta till nr 3:82 i Karlskrona. Två år senare flyttar de vidare till nr 392 i Kalmar. Här står det felaktigt att Peter är född i Jämjö. I november 1877 flyttar familjen vidare till Knappsmåla i Gantesbo, Vissefjärda. Här lämnar Augusta hemmet och flyttar till sin nyblivne make Edvard Karlsson i Lindås järnvägsstation.

I början av sekelskiftet går Peter i pension och fem år senare blir han änkling då Christina går bort i slaganfall. Hon blir begraven på Tegnérkyrkogården i Växjö. Peter flyttar i september 1907 till fosterdottern Augusta och hennes man i Smedby nr 2 i Dörby. Även brorsdottern och Augustas syster Ida Charlotta, änka efter Sven Svensson Strandberg flyttar in till dem.
Född fredagen den 7 maj 1830 i Häslehult, Finja
Död torsdagen den 8 augusti 1918 i Smedby nr 2, Dörby, Kalmar län
Dödsorsak: blodpropp
Levnadsålder 88 år, 3 månader och en dag