Hem - Personer - Orter - Kontakt

Ida Charlotta Holm

Farfars farmors morfars bror Jöns barnbarns barn

Ida kommer till världen som Elias och Wilhelminas tredje barn i en barnaskara om nio.

I november 1870 lämnar hon föräldrahemmet i Haketorp för att flytta till en tjänst på Gårdsby Herregård. År 1872 står hon åter antecknad i föräldrahemmet och då hon nedkommit med oäkta barnet Amanda Sigrid har hon också gjort första resan för lönskaläge i november 1872. Då är lilla Amanda endast en månad gammal.

Hon gifter sig en novemberdag 1874 med Betjänten Sven Svensson Strandberg, född i Hallaröd, vilken är Amandas far. De bosätter sig först i Gårdsby men flyttar en novemberdag 1880 till Häckeberga säter i Genarp. Familjen har nu utökats med ytterligare två barn.

I oktober 1882 flyttar de till Vittskövle gård. Här är Sven antecknad på gården och Ida och barnen på Vittskövle nr 19. I november 1891 får Sven tjänst som kammartjänare Göteborgs Gustavi. De bosätter sig i kvarter nr 25.

I januari 1896 flyttar familjen över till Visselfjärda i Kronobergs län. Här går Sven bort i brusten blindtarm och därmed står Ida ensam med dottern Majken. De flyttar då in till Idas farbror Peter Holm i Gantesbo i Visselfjärda.

I september 1907 lämnar Ida Gantesbo för att flytta med Peter och hans familj till Smedby nr 2 i Dörby. Här bor även fastern Augusta, gift Karlsson, med familj. Smedby nr 2 kallas även för Solbacken.

Dottern Amanda Sigrid Svensdotter reser till Amerika en augustidag 1888.

Sonen Sven Rudolf Strandberg arbetar först som rörläggare, men skrivs senare in vid Göteborgs sjömanshus.

Sonen Ernst Hugo Strandberg går bort vid 17-års ålder av en sårskada han ådragit sig vid arbetet som smedlärling.

Dottern Majken Vilhelmina Strandberg reser en februaridag 1903 till Amerika. Hon är då endast 12 år gammal.
Född torsdagen den 22 mars 1849 i Säteriet, Gårdsby, Kronobergs län
Död tisdagen den 21 januari 1936 i Smedby nr 2, Dörby, Kalmar län
Dödsorsak: kräfta
Levnadsålder 86 år, 9 månader och 30 dagar