Hem - Personer - Orter - Kontakt

Nils Svensson

Morfars farmors farmors bror Olas barnbarn

Nils flyttar hemifrån 1849 som skollärarelev. Färden går till Vitaby, där han stannar i tre år.

Nu krånglar det till sig i forskningen av Nils förehavanden, men hjälp dyker upp från oväntat håll. Eva Hansson, barnbarns barnbarn till Nils kontaktar oss via hemsidan med en förfrågan om Nils. Detta gör att vi än en gång ger oss i kast med honom och kan konstatera att en del missöden i böckerna gjort att han inte är där han skall vara. Även foto av Nils och Johanna har vi fått ifrån Evas fotosamling.

I Vitabyboken står det att han 1852 flyttar till Råby och därmed börjar sökandet i Stora Råbyboken för åren 1845 till 1852. Där är han inte, vilket snabbt kan konstateras. Så söks Hörbyboken, Råby-Rönö och Råby-Rekarne i Södermanlands län igenom. Det finns också ett Råby i Ödeshög, men inte heller här ger det något resultat. Råby i Danmark kanske? Inte förrän Eva berättar för oss om Nils barn som är födda i Lund hittar vi Nils.

1856 kommer han till Lund från Stora Råby. Hade vi bara sökt i Stora Råbyboken för åren 1852 till 1857 hade vi hittat honom. Här står han antecknad som lärare på Räddningsinstitutet nr 14 i Stora Råby. Mycket riktigt är det antecknat att han flyttar till Lund 1856. Men det står antecknat att han kommer från Mellby 1852, vilket inte stämmer. En genomsökning av Mellby-boken visar att det finns många Nils i Mellby födda 1830, men ingen med efternamnet Svensson.

I Lund träffar han Johanna som kommer från nr 73 till nr 75 samma år som de båda blir ett par. De tre äldsta pojkarna är födda i Lund, medan yngste sonen Bror är född i Örtofta. Nils titel är under den här tiden Fabrikör, Färgare och Gasverksbokhållare. 1864 flyttar familjen till nr 243 och 1867 i november flyttar de till Karlskrona.

Kort efter ankomsten till Karlskrona dör yngste sonen Bror den 24 november 1868 i sharlakansfeber. Nästan tio år senare drabbas familjen åter av sorg då sonen Sven dör endast 19 år gammal i hjärnhinneinflammation.

Mellan åren 1881 och 1891 bor Nils och Johanna på adressen Qv 13:45 i Karlskrona där även sönerna Johan och Nils flyttar, både in och ut. År 1900 bor Johanna Lovisa ensam på adressen Qv 2:62 medan Nils bor i Östra Nedraby i Nättraby, Blekinge tillsammans med en fosterdotter vid namn Vesta Maria Lovisa Swensson född 1887 i Tving, Blekinge. Vesta är sonen Johans tvillingdotter.

Både Nils och Johanna är begravda på Stora Kyrkogården i Karlskrona.

Berättelse om Nils

Enligt Evas farfar var Nils en väldigt snäll människa. Han gifte sig med den mer välbeställda Johanna, vilken var av tuffare virke. Evas farfar var en aning rädd för sin farmor. Hon skrämde honom även på sin dödsbädd genom att banka sin krycka i golvet och utropa "än så länge är det jag som håller i kommandostaven".

Det sägs att Nils blev anställd i Danmark på ett gasverk. Detta kan ev uttydas i husförhörslängden för 1867-1870 där det står en anmärkning om att han är utvisteanställd. Men både Nils och hans familj är antecknad i Lund nr 243. I sitt arbete som söndagsskolelärare fick han förmodligen användning av sin lärarutbildning. Även Johanna var ett mycket handlingskraftigt fruntimmer och hade 100 idéer om verksamheter. Hon verkställde åtminstone 10 av dem. Bl a skötte hon ett tvätteri och drev en flickskola. Hon hade också en restaurang på Orrekulla i Nättrabyns åmynning. Hon hade anställt dalkullor som rodde ut besökarna till restaurangen. En något annorlunda idé som verkligen var något speciellt för besökarna kan man tänka sig.
Född lördagen den 4 september 1830 i nr 18, Östra Tommarp
Död måndagen den 14 december 1914 i nr 32, Nättraby, Blekinge län
Dödsorsak: ålderdomssvaghet
Levnadsålder 84 år, 3 månader och 10 dagar