Hem - Personer - Orter - Kontakt

Anna Olsdotter

Morfars farmors farmors bror Olas barn

Anna flyttar hemifrån år 1821 för att året därpå komma tillbaka hem till föräldrarna. År 1823 lämnar hon ännu en gång föräldrahemmet, men kommer 1824 åter till föräldrahemmet i nr 18. Den här gången från Simris. Hit kommer också Sven och det blir fria av. De båda bosätter sig i nr 18 Östra Tommarp, vilket är Annas föräldrahem. Det är alltså tredje generationen som bor i nr 18.

Sven försörjer familjen som skräddare. Familjen utökas med de fem barnen. Men även Anna får känna på sorgen, då sönerna Nils och Ola dör endast några månader gamla.

Anna går bort, i allt för tidig ålder. Orsaken är inte angiven. Fyra år senare gifter Sven om sig med Elna Jeppsdotter och de får en dotter, som de döper till Anna. Anna flyttar vid 18 års ålder tillbaka till Tommarp, från föräldrahemmet i Vanstad. Hon kommer snart hem igen och det står antecknat om henne att hon är krympling. Med undantag från kortare resor till lasarettet i Stockholm och till Ramlösa brunn bor hon hemma hos föräldrarna fram till sin, allt för tidiga bortgång, endast 35 år.

Sven får tillsammans med Elna ytterligare en son vid namn Ola. Han stannar, efter det att hans syster Mätta flyttat till Amerika, i staden Kristianstad. Där gifter han sig med Hilda Maria Helena Brundt och de får tre barn. De två yngsta rycks bort i scharlakansfeber samma dag den 12 december 1884. Den äldste sonen Sven Hilding Oskar blir ingenjör till yrket. När han är färdigutbildad tar han sig namnet Ståhlfors. Förmodligen är han inspirerad och i lära hos far Ola som är plåtslagerifabrikör. Sonen Sven är i gott sällskap då det är många unga män som går i lära hos Ola.

Dottern Mätta Svensdotter flyttar till Lund 1870 för att flytta till Kristianstad via Sölvesborg tillsammans med halvbrodern Ola. Hon flyttar 1876 ensam till Amerika, medan bror Ola bor kvar i Kristianstad.

Äldste sonen Nils är speciell för oss, då vi fått mycket berättat om hans vidare öden, genom hans barbarns barnbarn Eva Hansson.
Född söndagen den 13 mars 1803 i nr 18, Östra Tommarp
Död lördagen den 2 mars 1839 i nr 18, Östra Tommarp
Levnadsålder 35 år, 11 månader och 17 dagar