Hem - Personer - Orter - Kontakt

Nils Harald Antonius Svensson

Morfars farmors farmors bror Olas barnbarns barn

År 1883 flyttar Nils hemifrån till Köpenhamn, men kommer två år senare, tillbaka till föräldrahemmet, via Kungsholmen i Stockholm. Han stannar inte i föräldrahemmet så länge, utan flyttar samma år tillbaka till Köpenhamn. År 1887 är han hemma igen. Den här gången för att stanna, då han gifter sig med Ottilia i december 1892.

Enligt upplysningar av barnbarns barnet Eva Hansson var Nils anställd i handelsflottan och avancerade till chef i maskinrummet. När han gick i land startade han Nättraby Mekaniska Verkstad, specialiserat på ångteknik. Verkstaden byggdes i Nättraby för att underlätta frakt med båt. Nils fick hjälp av bönderna i trakten med resurser för bygget. Verkstaden var så stor att man kunde köra in med ett lok för lagning.

Sorgen drabbar familjen då hustrun och modern Ottilia går bort i barnsängsfeber endast sex dagar efter yngsta dotterns födelse. Nils gifter om sig med, den 19 år yngre, Kerstin. Bröllopet står 1904 den 29 november. Kerstin är brorsdotter till Ottilia och barnflicka i familjen. Se bild av Nils och Kerstin. Sonen John är Nils och Kerstins, men föds innan de är gifta. Prästen i Nättraby tjatar så mycket på Nils att han skall erkänna John som sin. Prästens tjat resulterar i att Nils går ur Svenska stadskyrkan. Dock "bättrar han sig på sitt yttersta" och erkänner John som sin.
Född fredagen den 11 september 1863 i nr 74, Lunds stadsförsamling
Död tisdagen den 18 juli 1944 i Nytorp, Nättraby, Blekinge län
Levnadsålder 80 år, 10 månader och 6 dagar