Hem - Personer - Orter - Kontakt

Matilda Andersdotter

Farmors mormors syster Bertas barnbarns barn

Matilda gifter sig i Södra Åsum med Nils Anton Möller en decemberdag 1909. Matilda är precis fyllda 19 år. Anton är född i Ramsåsa nr 12, 1888. Faderns namn är Anders Andersson. När Antons mor går bort blir Anton fosterbarn (1890) hos Anders Persson Möller (endast inskriven i texten) och hans hustru Karna i nr 19 Ramsåsa,. Anton försörjer familjen som slaktare.

Familjen flyttar till Amerika, Julliet i Illenoi, där sonen Sune Edgar föds. Hemkomna till Ramsåsa i Sjöbo går den lille sonen bort i difteri och hjärtförlamning endas tre år och fyra månader gammal. Hans lilla fingerring är bevarad för eftervärlden.

Fotograferade på bilden ovan; Matilda med sonen Sture Allan och med mor Karna född Jönsdotter.

Minnen berättade av barbarnet Birgitta
När Matilda lämnar Amerika med sina söner anordnades en avskedsfest där hon fick ett hängsmycke av goda vänner. Hon och barnen flyttade hem p g a att svärföräldrarna hade blivit sjuka hemma i Sverige.

Matilda tyckte om att plocka svamp på markerna kring Falsterbo. Att laga mat var hon fenomenal på. Ibland kan det tänkas att de egenplockade svamparna användes i den goda maten. Maten och kaffet serverades på den fina servicen. Så det är bara att konstatera att hon var glad för vackra saker. När Matilda arbetade i charkuteriaffären var hon mycket generös med kött till släkten. Hon var också anlitad i försvaret som lotta.
Född onsdagen den 14 maj 1890 i Sandbäck nr 6, Södra Åsum
Död tisdagen den 7 juli 1981 i Torggatan 1, Falsterbo
Levnadsålder 91 år, 1 månad och 22 dagar