Hem - Personer - Orter - Kontakt

Nils Anton Andersson Persson Möller

Farmors mormors syster Bertas barnbarns barn Matildas man

Nils Anton, med tilltalsnamnet Anton, fick aldrig lära känna sin mor, eftersom hon dog i oktober samma år som Anton föddes. När Anton är sju år gammal, flyttar hans far till Danmark och Anton flyttar över till Anders Persson Möller och hans hustru Karna Olsdotter i Ramsåsa nr 19. De båda tar till sig Anton som fosterson. Paret är redan fyllda 50, så den lille gossen får nog hjälpa till med allehanda sysslor.

Anton och Matilda gifter sig den 2 december 1909. Matilda, som är Åbodotter, 19 år fyllda, kommer från Sandbäck nr 6 i Södra Åsum och Anton 21 år fyllda, från Sjöbo nr 4.

Familjen utökas med en liten son och tillsammans med honom åker de till Amerika. Här föds ytterligare en liten son som dock inte blir så gammal. Lilla Evelyn föds alltså i fäderneslandet. Närmare bestämt i Tryde.

Anton som utbildat sig till slaktare blir charkuterihandlare med flera butiker i sin ägo. Den första startar han i Skurup och när det visar sig gå bra öppnar han ytterligare en på torget i Falsterbo. Butiken får namnet NP Möller (se bild). Både Anton och Matilda arbetar i butikerna.

Anton dör 65 år efter moderns bortgång, sånär som på tre dagar.
Född tisdagen den 31 januari 1888 i nr 12, Ramsåsa
Död lördagen den 10 oktober 1953 i kvarter Skytten 1, Falsterbo
Levnadsålder 65 år, 8 månader och 9 dagar