Hem - Personer - Orter - Kontakt

Hanna Nilsdotter

Karins barns farfars mormors mor

Hanna är mycket svår att följa då hennes födelsedata med tiden blir felaktigt inskrivna. Hon är född den 18 maj men detta blir så småningom 8 mars och mot slutet av hennes liv blir det den 2 mars.

Mor Sissa flyttar till svärföräldrarna och här kommer Hanna och hennes två äldre syskon till världen. När Hanna lämnar föräldrahemmet i Kjerrby nr 5 har mor Sissa blivit änka och gift om sig med Anders Trulsson.

Hanna flyttar som piga till Skartofta nr 6. Namnet är mycket slarvigt inskrivet och utan födelsedata. Men i nästa husförhörslängd är hon ordentligt inskriven. År 1842 flyttar hon från Skartofta till Araskoga i Brandstad.

Hon flyttar tillbaka till Skartofta 1843 och 1844 flyttar hon vidare till Ahlestad i Östra Kärrstorp. Därifrån flyttar hon till Bjärsjölagård i Östra Kärrstorp.

Det står antecknat att hon flyttar 1847 till Harlösa. Detta stämmer inte utan det blir till Korsaröd i Tjörnarp som flytten går. Här gifter hon sig nämligen en sen decemberdag 1848 med Elias. Mor Sissa i Tulesbo har givit sitt skriftliga samtycke till äktenskapet.

De slår sig ner i Slätteröd i Tjörnarp och här kommer barnen till världen. Sedan familjen mist de två yngsta barnen, flyttar de till Stavaröd nr 1.

Förmodligen blir Elias sjuklig innan han går bort, för dottern Selia och hennes familj flyttar in till Hanna 1883. Selias man Nils blir den nye Åbon.

Anteckning
År 1806 gick Skartofta upp i Öveds församling och 1839 revs kyrkan och gravplatsen blev en ödegravplats.
Född söndagen den 18 maj 1823 i Kålahuset i Tolsebo, Skartofta - se även Öved
Död lördagen den 11 januari 1913 i Stavaröd nr 1, Tjörnarp
Dödsorsak: ålderdomssvaghet
Levnadsålder 89 år, 7 månader och 24 dagar