Hem - Personer - Orter - Kontakt

Johan Albert Bergqvist

Mormors farfars fars bror Anders barnbarn

I oktober 1902 lämnar Johan föräldrahemmet i kvarteret Ripan för att bli skeppsgosse i Karlskrona Amiralitetsförsamling. Efter utförd militärtjänst i oktober 1904, återkommer han till mor Anna i kvarter Cedern i Malmö St Pauli.
Så står det antecknat; ”Dömd den 7/9-06 af M.R.R för misshandel å polisman i tjänsten till fängelse i en månad.

Johan gifter sig en majdag 1910 med Maria Johansson, född i Annelöv. De får sonen Folke Hjalmar i juli samma år. Familjen slår sig ner i kvarter Lodet i Malmö St Johannes. Året därpå flyttar de över till kvarter Leonard nr 12. Johan arbetar som färgeriarbetare.

Sonen Folke Hjalmar går bort i december 1912 i difteri* och hjärtförlamning. Han är då inlagd på epidemisjukhuset i Malmö.
I januari 1913 kommer det en ny liten pojke till världen. Han får namnet Folke Albert. Två år senare kommer dottern Margit Antonia till världen. De bor då på adressen kvarter Ludvigsro nr 4 i Malmö St Johannes.

År 1946 kommer Johan och Maria från Västra Skrävlinge till Ludvigsro nr 10 i Malmö St Johannes. Detta blir senare Södra Förstadsgatan. Johan har anställning som verkstadsarbetare och Maria som fabriksarbetare.

Anteckning
* Difteri är en allvarlig sjukdom som orsakas av en bakterie, Corynebacterium diphtheriae, som producerar ett gift. Difteri sprids, till skillnad från till exempel stelkramp, från en människa till en annan. I början av 1900-talet var sjukdomen mycket vanligt förekommande i Sverige. Sedan dess har förekomsten minskat stadigt till följd av allmän vaccination och bättre hygien. Under senare år har difteri blivit allt mer vanlig i länder från det gamla östblocket. För 15 år sedan betraktade man i princip difteri som utrotad i Sverige men människor på besök från Östeuropa har gjort att sjukdomen befarats komma tillbaka. Det är därför viktigt att man fortsätter vaccinera mot sjukdomen.
Född söndagen den 4 april 1886 i Petersburg, Malmö St Pauli
Död lördagen den 3 juni 1967 i Södra Förstadsgatan 128A, Malmö Möllevången
Levnadsålder 81 år, 1 månad och 30 dagar