Hem - Personer - Orter - Kontakt

Axel Alfred Bergqvist

Mormors farfars fars bror Anders barnbarn

Det står antecknat att Axel skulle flytta från föräldrahemmet i kvarteret Uven i Malmö St Petri till Fuglie i oktober 1895. Men den flytten blir inte av och Axel lämnar därmed tillbaka flyttbetyget.

Däremot flyttar han med mor och styvfar till först Stensmölla i Perstorp och så vidare till Landskrona. I oktober 1899 blir det militärtjänst i Jönköpings 2:a Göta bataljons regemente. Därifrån kommer han i mars 1903 till föräldrarna i Malmö St Pauli. Några dagar senare flyttar han som järnarbetare till Västra Skrävlinge. Här gifter han sig en februaridag 1904 med Alma Maria Olsson, född i Malmö Caroli. De flyttar i april till kvarter Lars i Malmö Caroli. Där har Axel fått arbete som barberare.

Äktenskapet börjar inte så bra för de unga tu. De blir varnade ”Den 28/11-05 för oenighet i äktenskap inför pastor”. I juni 1906 lämnar de Malmö och flyttar till kvarteret Fyrkanten i Helsingborgs stad.

Men bara några dagar senare återkommer de till Malmö och kvarter Lärkan. Här har Axel fått arbete som eldare. Han skrivs också in i Malmö Sjömanshus i augusti 1907. Nu börjar samma mängd flyttar som Axel har vuxit upp med. Ömsom som eldare och ömsom som grovarbetare flyttar paret inte mindre än nio gånger i Malmö mellan åren 1907 till 1916. Detta sliter förmodligen på äktenskapet, för i maj 1935 går Axel och Alma skilda vägar.
Född torsdagen den 20 oktober 1881 i Södra Förstaden nr 25, Malmö Karoli
Död måndagen den 1 november 1954 i Lilla Kvarngatan 5, Malmö St Petri
Levnadsålder 73 år och 12 dagar