Karl Fredrik Kristian de Voss
Farfars morfars mors syster Bengtas barnbarns barnbarn
Karls vandel är långt ifrån den bästa.
1913
Den brottsliga banan börjar redan i 14-års ålder, när han en augustidag 1913 blir arresterad tillsammans med sina två bröder Erik och Axel. Anklagad för stöld från en lägenhet på Blegdamsvej 8. Straffet blir endast en varning.
1916
Arresterad i mars 1916 för bedrägeri mot fiskhandlare Mogens Vestergaard, Ravnsborggade 13, gällande 38 kronor och 72 öre. Karl hade tjänat hos Mogens som bud i åtta dagar och hade då skickats till olika kunder med varor och påföljande betalningar. Det var den tredje bedrägerianmälan under de senaste sex månaderna. Karls far Frisör Fredrik Voss vittnar om att han har bott hemma och att Karl har varit i lära, men att han hade tröttnat på det och att han därför nyligen tagit tjänst som bud. Fadern betalade 38 kronor och 72 öre. Karl släpptes i april 1916 till föräldrarna på Poppelgade 4.3.
1917
Han arresterades igen i september 1917 på grund av cykelstöld. Han förs till Kriminalkontoret tillsammans med Bernhard Ansgar Jensen och Johan Ove Hector. Cykeln tillhörde Aage Graversen värderad till 100 kronor. Den stals i hörnet av Frederiksborggade och Nansensgade. De tre gunstiga herrarna försökte sälja den på Sankt Hans Torv 3, men greps där med cykeln. Dom sker den 15 september 1917 enligt Strafflagen paragraf 228. Släpptes i november 1917 till föräldrarna efter 60 dagars fängelse. Tjänade därefter i tre månader på Herrgården Demstrup i Harndal i Jylland och därefter som arbetare hos Holm och Jensen, Nygaardsvej 41.
1918
Arresterad i mars 1918, förd till Kriminalkontoret. Orsak: inkasserade och använde 153 kronor och 45 öre samt ytterligare 10 kronor som utbetalades till honom som växel från skomakare Valdemar Larsen, St. Strandstræde. Bedrägeriet uppgick till 90,50 kronor. Han hade skickats som bud med varor.
Straffet för hantering av stöldgods enligt paragrav 253 var 60 dagar. Fänslades i Vestre fängelset i cell 309 i mars 1918 till maj 1918. Släpps därefter till föräldrarnas ansvar.
Upphöll sig därefter i Köpenhamn i juni 1918 då han får tjänst hos Bangs kontor, Holbergsgade 20 i England med skogsarbete till december 1918. Han återvänder till Köpenhamn och då utan anställning. Han bor hos sin mor Hedda på Poppel Street 4.3.
1919
Arresterades i mars 1919 för delaktighet i stöld och häleri av varor för andra gången. Tillsammans med Anna Karen Marie Krambech, född 1901, (tillsammans med Ragnhild S och Ricard Cyndi S) fick han från henne två gånger 50 kondomer till ett värde av 20 öre styck. Dessa stal hon från sin plats på Schønning & arv, Hejmdalsgade 43. Karl Fredrik har därefter försökt sälja dem till bl a frisör Köhler, Poppelgade 14, för 30 kronor. Herr Köhler kunde inte köpa den, då han inte hade några pengar. Därför gav Karl bort dem i utbyte av cigaretter. Han säger sig inte förstått att kondomerna var stulna, men det finner rätten som osannolikt på grund av det höga antalet kondomer. Han får 30 dagars fängelse på vanlig fångförtäring. Fängslad i Västra Fängelse i cell 228 i maj 1919. Efter frigivningen bosatt hos föräldrarna.
Efter frigivningen fortsatt uppehåll i Köpenhamn. Försörjt sig som bud i ca åtta dagar. Däremellan utan anställning samt varit boende hos föräldrarna. Sedan september 1919 har han inte haft någon bostad utan drivit runt i staden och sovit på parkbänkar om natten.
I september 1919 gripen i Istrian Tavern Slaveport i Borgergade nr 6:s Kriminalkontor för bedrägeri. Han var vid tillfället anställd som bud sedan den 8 september hos färghandlare A. D. Larsson, Aaboulevarden 48 och skickades, på en lånad cykel, till möbelsnickarmästare Liebmann, Blegdamsvej 44/46 med en faktura på 460 kronor. Summan skulle han inkassera. Han fick 300 kronor i tiokronorssedlar och en check på 160 kronor. Han bestämde sig för att använda pengarna för egen vinning. Han drack för en del av pengarna på olika pubar i innerstaden, men kan inte minnas några andra ställen än prins William Mansion, där han blev berusad. Han gick sedan till stadsparken, där han lade sig ned för att sova. När han vaknade nästa morgon, hade han nästan inga av de 300 kronorna kvar.
Han gick sedan till Nyhavn där han träffade Henry Ferdinand Marcussen (även kallad "Sille"), och frågade denne om han kunde göra honom den tjänsten att ta ut de 160 kronorna på checken på Den Danske Landmandsbank Hypotek og Vexelbank, i hörnet av Nørrebrogade Fælledvej eftersom han sa inte ha tid själv. Här blev Marcussen dock arresterad, eftersom det inte fanns någon underskrift på checken. Han förklarade att han antog att när checken lämnades till banken skulle pengarna bara betalas ut. Det var tänkt att Marcussen skulle få del av pengarna. Båda har nekat till att Marcussen har mottagit något av de 160 kronorna. Den lånade cykeln, till ett värde av 200 kronor, hade han slängt utanför en krog lördag natt. Han kom inte ihåg vilken krog det var eftersom han var så berusad. Den bedragna färghandlaren Lassen behåller 50 kronor av Karls innestående lön. För övrigt avstår han krav på ersättning.
1919
År 1919 finns han inskriven på Vridsløselille fängelse. Där står det antecknat att han har seglat som mässdräng i tre månader, tjänat som dräng på landet, varit budpojke i Köpenhamn, varit dräng – inte lärling – hos en frisör i ett år och därefter arbetat som frisör.
Karls förordnade försvarare överrätts advokaten Henny Magnussen säger att Karl utan tvivel är utrustad med en mycket svag karaktär (jfr hans förflutna), men har varit utsatt för en mycket stor frestelse när han stått med pengarna i handen och det verkar som att handlingen skett som en ren impuls och inte varit planerat. Snickarmäster L. Liebmanns håller med om denna förklaring, då Karl flera gånger, medan han var anställd av den senare, har kasserat in pengar utan att stjäla dem. Påföljden för bedrägeri blev 120 dagar. Dessutom skall han betala advokats- och rättskostnader, samt betala tillbaka det stulna till företaget Aktor och Velinson, käranden Siesby och fru Henny Magnussen, vardera 20 kronor. Fängslad i Vestre Fängelse den 11 oktober 1919 till den 8 februari 1920.
Efer frigivningen bodde han hela tiden i Köpenhamn och livnärde sig i fyra månader som barberarhjälp hos barberare Möller på Blegdamsvej 48. Därefter arbetade han som färgeriarbetare hos Goldschmidt & Nordholm, Ryesgade fram till slutet av november 1920. Därefter blev han arbetslös och fått till sitt uppehälle av modern Hedda på Poppelgade 4.3.
1921
Anhållen i januari 1921 av Köbenhavns Byret 8 enligt domboken §27/1921. Anklagad för stöld. Karl har den 10 januari stulet från Snickrlärlingen Rudolf Monty en cykel till ett värde av 50 kronor som var parkerad under trappan i egendomen på Poppelgade 4. Där även den tilltalade och den bestulne har sin bostad. Till sitt försvar förklarar Karl att han drucket en del alkohol, dock inte mer än att han visste vad han gjorde. Han hade tänkt sälja cykeln (under falskt namn) till fjäderfähandlaren Christensen på St Hansgade 20.1, som var intresserad av att köpa en cykel. Karl begärde 40 kronor för cykeln men Christensen ville inte ge mer än 20 kronor. Pengarna använda han till cigaretter och dyligt.
Karl upplyser om att han är äldst av fem barn. Han har två yngre bröder, vilka polisen har varit tvungen att häkta. Den ene för stöld. Till följd härav och p g a bestämmelserna i civilprocessens §925 är iakttagna kommer den tilltalade att anses efter strafflagens §230.1 efter omständigheterna med straffas med samhällsarbete under ett år samt att betala för rättegångens omkostnader och för den utsedda advokaten Bache med 30 kronor. Häktad och fängslad i Västra Fängelset (barberare) i februari 1921 och överförd till Nyborg Straffanstalt.
Nyborg Straffanstalt, inskriven den 8 februari 1921 – strafftid ett år.
Förbrytelse: stöld
Höjd/Längd: 174 cm, ögon: grå, kroppsbyggnad: proportionerlig. smal, hår: mellanblond, näsa konvex. Egenskaper: Blek hudfärg, tatueringar: vänster underarm: e kvinna i baddräkt och en dödsskalle, vänster hand: en fjäril, höger underarm: ett kvinnohuvud. Ärr i pannan, flera hårlösa fläckar på huvudet. Näsan sned till vänster, saknar främre tänderna i munnen, ansiktsform: smal. Växte upp i hemmet, i 1 ½ år varit springpojke hos frisör.
Efter konfirmationen: I försilvringslära i ett år. Till sjöss i ett halvt år. Sedan dess varit i frisörlära och arbetat i Köpenhamn som frisör och gesäll som bud och arbetare. Nyligen varit hos frisör M, Blagdamsvej 48. Arbetslös förra månaden. Alltid bott med föräldrarna. Flickvän: Viola Iversen, Mill Street 28. Disposition: Två bröder under v.R. (uppfostringsanstalt) för stöld, fadern dog av tbc och av dryckenskap. Sjukdom: som barn hade han hjärnhinneinflammation, medger dryckenskap.
Tidigare straff: straffad för bedrägeri av inkasserade pengar mot huvudmän för cykelstölder och stöldgods genom att ha övertalat en flicka att stjäla från rektorn. Omdöme: Trevlig, men benägen för dryckenskap. Tagit med sig: en krona + Intagnings bevis.
Fängelsedoktorns kommentarer: inget sjukligt.
Skolgång: Första klass från den 8 februari 1921, mellanstadiets första klass från den 8 april 1921. Mellanstadiets andra klass från den 23 juni 1921 och högstadiet från den 8 september 1921.
Arbete: skräddare från den 19 februari 1921.
Vikt: (9 februari) 50,5 kg, (16 mars) 53,5 kg, (15 april, 12 maj, 8 juni) 55 kg, (6 juli) 58 kg, (3 augusti) 54 kg, (31 augusti) 55 kg och (29 september) 54 kg.
Sjukdagar: 12 mars – 19 mars 1921 – influensa.
Brev till moderna 22 mars, 13 april, 15 maj, 7 och 28 juli, 18 och 25 september.
Brev från modern 8 april, 5 juni, 24 juli, 14 augusti, 2 och 9 oktober.
Brev till fästmö: 11 september
Brev från fästmö: 18 september
Inga besök.
Under uppehållet i fängelse 6 mars – kort från fästmö,
3 april brev från fästmö ”Viola” bifogat,
6 aprils något sjavig men under förbättring
13 maj fri för att klippas och rakas
28 maj: visitation
17 juni: skrivet i sin kalender
18 juni: brev kastat, slö, slarvig och bortskämd
Betyg: uppförande – godkänt, arbete – godkänt (bedömd sex gånger med samma betyg,
utom en gång; med g minus i uppförande.
Frigiven den 8 oktober 1921. Anlände till København den 8 oktober 1921 från Nyborg Straffeanstalt till Poppelgade 4 (föräldrahemmet).
1922
Karl gifter sig med Theodora Christiane Viola Iversen en junidag 1922. Han försörjer dem som arbetare. Han bor hos sin mor Hedda på Poppel Street fram till 1922.
Anhållen den 17 september 1922 för häleri med bland annat Karen Margrethe Nielsen med flera. Frigiven under rättegången.
1923
1922 och 1923 arbetar han som frisör.