Hem - Personer - Orter - Kontakt

Hedda Christina Bengtsson

Farfars morfars mors syster Bengtas barnbarns barn

Hedda lämnar föräldrahemmet 1893 i Hönryd nr 1 i Getinge för att flytta till Rävinge. Två år senare i november kommer hon tillbaka hem för att få sonen Bengt Hugo i föräldrahemmet. I september året därpå flyttar hon till Köpenhamn. Men komma hem igen dagen före julafton 1898. Hon stannar till efter jul och reser därefter tillbaka till Köpenhamn. Hon lämnar sonen Bengt hos mormor Albertina.

Heddas vidare liv blir minst sagt fartfyllt tillsammans med mannen och barnen. Tillbaka i Köpenhamn gifter hon sig med Fredrik i oktober 1899. Tillsammans får de fem barn. I juni 1914 ansöker Hedda om hemskillnad med motiveringen att mannen är brutal och alkoholberoende. Medling erbjuds men Hedda förklarar att hon står fast i sitt beslut och att hon under inga villkor kommer att fortsätta leva tillsammans med Fredrik. Detta eftersom det är helt outhärdligt både för henne och barnen.

Hon lägger fram följande villkor: enskild ekonomi, egendomen delas i godo eller av konkursdomstolen, de fem barnen står under Heddas förmyndigande och välfärd. Mannen skall betala bidrag till de tre yngsta barnen enligt lag. Inget underhåll skall betalas för hustrun och de två äldsta barnen. Mannen är motståndare till separationen. Hedda skriver under skilsmässopapperna men Fredrik vägrar. Efter anmälan den 20 juni 1914 till Köpenhamnspolisen enas de om separation enligt önskade villkor.

Så står det antecknat i domstolsböckerna den 4 februari 1915 i fall 384/1915. Hedda Kristina de Voss, Poppel Street 4.3 och Frisör Frederick Martin Niels de Voss, Öresund sjukhus tält 6. Hon kan vid tvätt och strykservice tjäna cirka 5 kronor per vecka. De tre yngsta barnen tjänar ingenting, bortsett från Erik som går i lära hos en frisör och tjänar 2 kronor per vecka. De bor med sin mamma. Hyran är just nu 17,50 kronor. Hon begär halvårsvis utbetalning av underhåll till var och en av de tre barnen med 60 kronor från och med den 1 augusti 1914.

I 1921 och 1925 års folkräkning står det antecknat att Hedda bor på Poppelgade nr 4, tredje våningen till höger. Hon arbetar som strykerska på olika ställen.

I 1930 års folkräkning på samma adress tillsammans med dottern Greta och en systerson vid namn Johan Ludvig Bengtsson.

Hedda får danskt medborgarskap den 18 maj 1937. I 1940 års folkräkning får hon pension och bor tillsammans med dottern Greta på Blåmejsevej 11.
Född söndagen den 29 september 1872 i Hörnryd nr 1, Getinge, Hallands län
Död fredagen den 11 april 1952 i Ansgar sogn, Danmark, Köpenhamn
Levnadsålder 79 år, 6 månader och 13 dagar