Hem - Personer - Orter - Kontakt

Axel Sigfrid Andersson

Farfars morfars syster Pernillas barnbarn och farfars morfars barnbarn Axelinas man

Axel får ett mycket händelserikt liv. Han föds som oäkta av den 19 år gamla Gustafva. Faddrar är Mathilda Persson och Vagnmakare Anders Andersson. Det skall visa sig att de båda kommer att spela en stor roll i Axels liv. När han är sex år gammal blir han nämligen fosterson hos paret. De bor på adressen Delf nr 5 i Helsingborgs Maria.

Det står antecknat om fosterfar Anders att han ”fått betyg 1888 till utrikes ort med tillstånd av hustrun”. Om han reser utomlands finns det inga anteckningar om. Om han gör det återkommer han till Sverige, då den lilla familjen flyttar inom Helsingborg till kvarter Thalia nr 6, 1891 till Fyrkanten nr 5, 1893 till kvarter Kullen nr 6, 1894 till Belgien 11 A och 1895 till Belgien nr 11 för att slutligen flytta till kvarter Pålsjö nr 1. Axel utbildar sig som smedlärling. Så kommer de att skiljas åt när Anders flyttar till Allerum 1899 och att Mathilda flyttar efter honom år 1900. I juni 1900 flyttar Axel till Snöstorp, där han fått tjänst som smed.

Han flyttar in i Fjerdingslyckan och i december 1900 gifter han sig med sin kusin Axelina. Det står felaktigt i församlingsboken att han är född i Traryd i Kronobergs län. Redan i juni 1900 har paret fått sonen Carl Manfred som inte kommer att uppnå sin ettåriga födelsedag. Han dör nämligen i mars 1901.

I augusti 1901 flyttar paret vidare till Hultabo i Höganäs och här kommer dottern Marta Gunborg Lisbet till världen. I november 1903 flyttar den lilla familjen till Norra Parkqvarteret nr 7 i Helsingborgs Maria. De får Sonen Axel Manfred i mars 1904 och förlorar honom i lunginflammation i augusti samma år. Dottern Marta har då gått bort i februari i magkatarr.

Paret packar ännu en gång flyttlådan och den här gången blir adressen kvarter Tornet 19. Axel har fått tjänst som järnarbetare. År 1905 flyttar de till kvarter Tyskland nr 12. Här stannar de i hela fyra år och Axelina nedkommer med dottern Vilma Louise i Lund.

Så kommer det sig att Axelina flyttar 1908 till Bolbro nr 8 som hushållerska åt kontoristen Nils Johan Hallberg. I november flyttar de åter samman i Tyskland nr 10. I december 1910 flyttar de till Helsingborgs landsförsamling där de slår sig ner i Västra Ramlösa nr 1. Ett år senare flyttar de över till Fältaboden. I juni 1913 lämnar de landet för att återvända till staden Helsingborg. Adressen blir kvarter Ryssland nr 16. Tre veckor senare flyttar de över till kvarter Minerva nr 2. I november 1914 blir det en flytt till Minerva nr 13.

Familjen som nu består av fyra barn lämnar Helsingborg och flyttar till Raus nr 5. Detta är ett boställe längs med landsvägen. Därefter blir adressen Planteringsvägen 19.

I oktober 1923 flyttar de ännu en gång till Helsingborgs Maria där de bosätter sig på adressen Barck nr 4. Så drabbas familjen av sorg, då Axelina går bort. I mars 1927 flyttar Axel tillsammans med barnaskaran som utökats med ytterligare två barn, till Barck nr 22.

Axel gifter om sig i augusti 1928 med Frida och med henne har han fått dotter Margareta Solvig månaden före bröllopet. I november flyttar familjen till Statena norra nr 31A. Här får paret ytterligare två barn. I oktober 1931 flyttar de över till Helsingborgs Gustav Adolf där de slår sig ner i kvarter Argus västra nr 1. Det har skickats en avis till Helsingborgs sjömanshus om Axels flytt. Här kommer yngsta dottern till världen med namnet Birgit Yvonne. Hon går bort endast två år gammal.

Axel blir alltså far till totalt 13 barn. Hans sista yrkeskarriär är som maskinist. Man kan lugnt säga att Axel fått många barn och flyttat ännu fler gånger. Man kan lugnt säga att hans barn har fått olika start i livet.

År 1950 har han ännu en gång bytt yrke; han står antecknad som trädgårdsarbetare och bor med Frida på adressen Wienergatan 12 i Raus.

Nutid
Dottern Margareta Solvig Andersson gifter sig en februaridag 1952 med Lennart Gustavsson. De får dottern Monica Elisabeth.

Sonen Rune Sigurd gifter sig med Lahja Annikki Muhonen, född i Finland. De får barnen Stefan Michael och Mats Reino.
Född söndagen den 9 december 1877 i kvarter Ruth nr 15, Helsingborg Maria
Död söndagen den 11 oktober 1964 i kvarter Citronen 1, Raus
Levnadsålder 86 år, 10 månader och 2 dagar