Hem - Personer - Orter - Kontakt

Maria Eriksson

Farmors mors syster Mättas barnbarn

Maria kommer till världen som oäkta men skrivs därför med efternamnet Eriksson. Det är moster Maria och morbror Nils som håller till dopet.

I november 1897 lämnar hon en pigtjänst i Skartofta gård i Öved och flyttar till Brunslöv nr 4 i Östraby. Här har hon fått en ny tjänst som piga. År 1902 i oktober flyttar hon till Åsneröd i Harlösa. Även systern Emelie flyttar hit.

Så reser Maria hem till föräldrarna i Skotthusa i Öved för att där nedkomma med dottern Agnes Viola. Dottern lämnas kvar hos mor Karna fram till 1908 då hon, två år gammal, flyttar över till mor Maria i Hässlehult.

Så är det lysning i Hörby för Maria och Nils Nilsson, född i Östra Sallerup. De båda gifter sig två dagar före julafton 1906. Båda är då i tjänst på Romna gård.

I oktober 1907 flyttar de över till till Hässlehult i Harlösa där Nils är statdräng. Så står det att de flyttar till Lyby i oktober 1910. Detta stämmer inte. De flyttar däremot till Revinge där de får sonen Nils Edvin. De flyttar därefter till Södra Sandby och därefter till Strömsholm i Hällestad. I Södra Sandby får de sonen Erik Gunnar som endast blir drygt 20 månader gammal. Han går bort i tuberkulos.

Den lille sonen Karl Artur är bara två månader gammal när mor Maria går bort. Hem kommer dottern Agnes och nedkommer i juni samma år med sonen Karl Erik. Det finns alltså två små spädbarn i det Nilssonska hemmet samt fem ytterligare barn att ta hand om för far Nils.

Nutid
Dottern Ebba Ingeborg Nilsson bor vid sin bortgång på adressen Strömsholm i Hällestad.

Dottern Klara Gunhild Nilsson gifter sig en novemberdag 1937 med Johan Valfrid Andersson född i Veberöd. Hon bor vid sin bortgång på adressen Sunnanväg 18S i Lund.

Sonen Nils Edvin Nilsson gifter sig en januaridag 1941 med Elma Karolina Bengtsson född i Skarhult. Han bor vid sin bortgång på adressen Ängsgatan 13 i Dalby.

Dottern Margit Linnéa Nilsson gifter sig en junidag 1941 med Stig Erik Filip Tapper född i Allhelgona, Östergötlands län. Hon bor vid sin bortgång på adressen Dalbyvägen 41 i Arlöv.

Dottern Greta Gulli Nilsson gifter sig en julidag 1946 med Olle Ernst Sandahl född i Alseda, Jönköpings län. Hon bor vid sin bortgång på adressen Nyboholm Betlehem i Kvillsfors, Jönköpings län.

Sonen Anders Erik Allan Nilsson gifter sig en aprildag 1952 med Agnes Gunhild född i Östra Herrestad. De får sonen Anders Mikael. Anders bor vid sin bortgång på adressen Backgatan 91 i Södra Sandby.

Sonen Karl Artur Nilsson gifter sig med Kerstin Elvy Dahlkvist född i Vollsjö
Född onsdagen den 13 april 1881 i nr 12, Blentarp
Död onsdagen den 7 april 1926 i Strömsholm, Hällestad
Dödsorsak: lunginflammation
Levnadsålder 44 år, 11 månader och 25 dagar