Hem - Personer - Orter - Kontakt

Karl Gustaf Valfrid Braun

Mormors mormors farfars bror Carls barnbarn

Karl lämnar föräldrahemmet på självaste Luciadagen 1886 och flyttar till Söderport i Malmö.

Efter en kort tid i Malmö flyttar han till Stockholm där han går i lära hos Hovkonditor Bergh. Efter utbildningen, etablerar han tillsammans med hustrun Kristina Elisabet Karlsson med tilltalsnamnet Elisabet, född i Arby i Kalmar län, ett eget konditori. De båda har gift sig en aprildag 1902.

Rörelsen startade år 1901 på hörnan av Norregränd och Norregatan men flyttade 1902 till Gustav Adolfs torg 43. Karl och hustrun tillika butiksbiträdet Elisabet bosätter sig på samma adress som konditoriet och här kommer de två döttrarna till världen.

Karl var en mycket skicklig yrkesman. Vid några tillfällen levererade han desserten till det kungliga slottet. Vid ett tillfälle levererades det till och med till en middag som Oscar II höll för kejsar Wilhelm.

Karl lyckades arbeta upp konditoriet till att bli ett av de förnämsta och mest besökta i Malmö. Konditoriet sysselsatte också ett stort antal anställda. Efter Carl Brauns död år 1933 övertogs rörelsen av hans maka Elisabeth, fram till hennes död år 1936. Därefter övergick konditoriet till dottern Elisabeth och hennes man, direktör Folke Billquist.

År 1967 överlämnades konditorirörelsen till deras son Björn Billquist, som blev den siste ägaren till konditoriet.

Konditoriets kafédel var en klassisk miljö, som från sitt öppnande 1902 till ombyggnaden år 1937 gick i vitt och guld; därefter fick den en tidstypisk funktionell design. Men kvar i taket fanns gipsstuckaturen, kristallkronor med prismor, förgyllda vägglampetter och bord med marmorskivor. (Se bild tagen 1952).

Man var särskilt känt för sina konstverksliknande skapelser som kunde beställas till särskilt festliga tillfällen. Till exempel gjordes år 1944 inför invigningen av Malmös nya stadsteater en mycket verklighetstrogen variant i marsipan.

Karls kära syster Agnes går bort allt för tidigt och därmed blir Karl fosterfar till hennes söner Hans och Karl. De båda pojkarna var då endast 10 respektive 8 år gamla.

Om Braun https://web.archive.org/web/20100817220932/http:/www.mitthjartasmalmo.se/filmerna/volym_6/sista_kvallen_pa_brauns_1972/brauns_och_billquists_pa_rivieran/

Nutid
Dottern Elisabeth Maria Paulina Braun gifter sig en oktoberdag 1931 med Carl Folke Henry Billquist. Hon bor vid sin bortgång på adressen Gråbrödersgatan 9 i Malmö.

Dottern Valborg Maria Elisabeth Braun, gift Egnell, bor vid sin bortgång på adressen Gustaf Adolfs torg 45 i Malmö.
Född fredagen den 10 september 1869 i nr 142, Lunds stadsförsamling
Död tisdagen den 28 februari 1933 i Gustaf Adolfs torg 43, Malmö St Petri
Dödsorsak: leversjukdom
Levnadsålder 63 år, 5 månader och 17 dagar