Hem - Personer - Orter - Kontakt

Agnes Paulina Braun

Mormors mormors farfars bror Carls barn

Agnes farbror Carl Möller och faster Johanna Christna Möller är faddrar vid dopet den 13 mars.

När Agnes är 20 år gammal lämnar hon föräldrahemmet för att flytta till Hans Johan Hansson, född i Harlösa, boende i Hjunghus, Skabersjö. De båda har gift sig en julidag 1888. De drabbas omedelbart av sorg då deras förste son Johan dör, inte ens ett år gammal.

En decemberdag 1889 flyttar Agnes och Hans till Södra Förstaden i Malmö St Pauli. Här kommer sonen Hans till världen. Så flyttar de vidare till Lomma och där får de lille Karl. Paret får även två flickor men de dör som spädbarn.

Hans som arbetar som handlare går bort allt för tidigt. Det står antecknat att det är självmord medelst hängning. Han blir endast 32 år gammal.

Efter att ha gått igenom så mycket sorg på kort tid flyttar Agnes samman med mor Maria i Lomma. När mor både mor Agnes och mormor Maria gått bort flyttar de båda pojkarna till morbror Karl Gustaf.

Nutid
Sonen Hans Ragnar Valdemar Hansson skrivs in vid Malmö sjömanshus 1904 och 1912 flyttas han över till boken över obefintliga.

Anmärkning
Söderport var utkanten av Malmö under stora delar av 1800-talet. Fram till 1806 var det en del av de gamla försvarsverken. Kvarterets namn skvallrar om att här låg Södra infarten till staden med portbyggnad, vallar och vallgravar. Byggd 1434 var Söderport Malmös första stadsport, som med tiden utrustades med fästningsverk och stridsbastioner. På 1800-talet när Malmö omvandlades till den ’Nya Staden’ revs vallarna och staden fick två nya torg, Drottningtorget och Gustav Adolfs torg. Länge var det bara ett fält där fåren betade, men med tiden började det likna ett riktigt torg.
Född torsdagen den 6 februari 1868 i nr 224, Lunds stadsförsamling
Död lördagen den 9 mars 1901 i kvarter Gladan, Malmö St Pauli
Dödsorsak: lungsot
Levnadsålder 33 år, 1 månad och 3 dagar