Hem - Personer - Orter - Kontakt

Cecilia Lundberg

Mormors mormors farfars mors bror Johan Fredriks barn

Cecilias födelseuppgifter antecknas felaktigt i husförhörslängderna. Det står att hon föds den 4 september 1789. Hon gifter sig med Hans en augustidag 1813. Bröllopet hålls i Malmö, men i anteckningar i Lunds husförshörlängd, står det att hon flyttar till Malmö 1817.

Alla barnen kommer till världen i St Petri. Hans försörjer familjen som båtkarl och lotsare. När yngsta barnet är endast två år gammal, dör Hans ifrån sin familj.

Året efter Hans bortgång, 1829, gifter Cecilia om sig med Murargesällen Nils Cedergren.

Familjen bosätter sig i något som kallas Bihang till Stenföriagatan. De flyttar vidare till Hindershus på Västgatan. De får inga barn tillsammans. Nils börjar sin bana som murargesäll men lämnar detta yrke för att utbilda sig till smed. Deras äktenskap varar i hela 35 år. Nils dör 1864.

Cecilia står antecknad som borgare. Förklaringen är: "Borgare var ursprungligen personer med burskap, det vill säga som hade rätt att bedriva näringsverksamhet, hantverk och handel i staden som de var verksamma i. Vilka näringar staden hade, om utrikeshandel fick bedrivas och vilka borgarna fick upphandla av, reglerades av stadsprivilegierna. Borgarna lydde under stadslagar.

Ordet borgare kommer av det tyska ordet Bürger, "borginvånare". Under medeltiden använde man i stället oftast begreppet byaman. Den kvinnliga motsvarigheten till borgare är borgerska. Dessa borgare kunde vara fiskarborgare, köpmän eller hantverkare.

Borgaren hade rätt att delta i stadens beslutande organ, som leddes av borgmästaren och stadsrådet, och dömas efter stadslagen. De förvaltade dessutom kyrkan, betalade förmögenhetsskatt, borgerlig tunga, men organiserade också stadens brandskydd, nattvakt och försvar."

Nutid
Sonen Axel Justus Hansson är fiskare och bor kvar i föräldrahemmet i Mullvaden St Petri. Han går bort 1869 av kronisk alkholsjukdom.
Född onsdagen den 5 oktober 1791 i Lunds stadsförsamling
Död tisdagen den 5 februari 1867 i kvarter Mullvaden nr 585, Malmö St Petri
Dödsorsak: ålderdomssvaghet
Levnadsålder 75 år och 4 månader