Hem - Personer - Orter - Kontakt

Nils Bengtsson Lundqvist

Farfars fars bror

Barndomen har Nils beskrivit som mycket fattig men ovanligt fri. År 1882 fick han tjänst som dräng i Oderljunga nr 2. Året därpå fick han ny tjänst i Toarp nr 3.

När Nils var 21 år antogs han som rotesoldat vid Norra Åsbo infanterikompani. Tjänstgöringen varade under åren 1887 till 1902. Det var som soldat han tilldelades namnet Lundkvist. Han talade alltid om den här tiden med livlighet och en viss stolthet, berättade sonen Artur.

När Nils gifte sig en novemberdag 1898 med Charlotta blev han också fosterfar åt hennes dotter vid namn Signe Ragnhild. Tillsammans drabbades de av en stor sorg när deras lilla dotter Hildur Linnea dog endast sex år gammal.

Som bostad åt sig och Charlotta köpte Nils bostället Hagstad 1 där han upplät ett litet torp till brodern Anton. Torpet låg i utkanten av ägan. Så småningom sålde Nils gården till något
som heter Knutsminne och då fick han lika mycket för gården som han gett för den.

Hösten 1907 flyttar Nils och Charlotta till en äldre gård i det närbelägna Toarp. Där bodde familjen fram till vintern 1924 då man sålde gården och flyttade till industrisamhället Tyringe. Nils hade insett att det krävdes större investeringar än vad han klarade av för att modernisera och göra lantbruket lönsamt. Det stod också klart för Nils att sonen Artur inte skulle överta gården, han hade andra ambitioner. Dessutom var hustrun Charlotta vid det här laget sjuklig.

År 1925 köpte Nils i samarbete med brodern Anton Malmström ett hus med en större tillhörande trädgård i Tyringe. Fastighetsbeteckningen var Kollinge 1:20. I december 1927 blir Nils änkling. Hushållet bestod därefter av Nils, dottern Hildegard och barnbarnet Margit.

Nils beskrivs av sonen Artur som en i grunden snäll och beskedlig man men med ett häftigt humör som dock lindrades med åren. För barnbarnet Margit blev Nils en fadersgestalt som hon hela livet mindes med värme.
Född onsdagen den 2 maj 1866 i Varshult, Oderljunga
Död fredagen den 5 september 1941 i Kolling, Finja
Levnadsålder 75 år, 4 månader och 3 dagar