Hem - Personer - Orter - Kontakt

Olof Eliasson Qvist

Kerstin & Karins farfars far

Det är moster Assarina från Varshult, som håller Olof till dopet.

Olof lämnar mor Sissela i Varshult nr 1 år 1864 och flyttar som dräng till Varshult nr 2. År 1865 flyttar han vidare till Oderljunga nr 1. Olof får namnet Qvist eftersom han var husar, med nr 89, i det militära. År 1870 flyttar han till Varshult nr 4, där han blir arbetskarl. År 1872 bär det av hem till mor Sissela i Varshult nr 1. Där gifter han sig med Christina en aprildag 1874 och här kommer de två första sönerna till världen.

År 1875 slår sig familjen ner som torpare i Hagstad nr 2. Två år senare flyttar de till Örahult nr 4, där Olof blir arrendator.

Familjen lämnar Oderljunga i november 1880 för att flytta till Örkelljunga, men är tillbaka i Oderljunga året därpå i apri, där de slår sig ner i Toarp nr 1 som torpare. I november 1883 flyttar Olof till Bjuv.

Av en släkting nära Olofs familj har det berättats att Olof skall ha lämnat hustrun Kristina och rest från Oderljunga till Bjuv där han tagit anställning. Efter ett tag bad han en arbetskamrat att köra med häst och vagn den långa vägen till Oderljunga för att hämta Kristina och barnen.

I hemmet i Oderljunga var det svår svält och Kristina oroade sig varje dag för hur maten skulle räcka till. När arbetskamraten kom för att hämta dem såg de säkert fram emot att få återförenas med far Olof. Väl framkomna visade Olof dem en kista med bröd, smör, honung och mjölk. Barnen trodde att de kommit till himlen och att de nu var änglar. Så mycket mat hade de aldrig sett förr. För första gången fick de äta sig mätta.

I Bjuv anställs Olof som gruvarbetare nr 106 och år 1899 får de eget boende i Bjuv nr 1.

Om man vill se under vilka förhållanden arbetet i gruvan och hur livet kunde gestalta sig vid den där tiden, är ett besök i Bjuvs gruvmuseum en väl utnyttjad tid.

När Olof inte längre arbetade i gruvan var han anställd som fastighetsskötare. Olof skall, enligt personal vid Gruvan, ha haft mycket, tjockt mörkt hår. Detta gav han i arv till vår far.

Då jag gjorde ett besök i gruvmuséet, träffade jag en dam som varit kontorsanställd under många år i Gruvbolaget. Hon berättade om Qvist-barnen som hon mycket väl kom ihåg. Dessa lär ha sett mycket bra ut. Ja, så bra att en av dem till och med vunnit en skönhetstävling.

Vad händer i världen?
En våg av revolutioner sveper över Europa och når också Sverige. I Stockholm utbryter våldsamma upplopp och kungafientliga demonstrationer. Karl Marx publicerar "Kommunistiska manifestet". Tidningen Snäll-Posten grundas i Malmö av August Cronholm.
Hämtat ur "Historia i fickformat".
Född söndagen den 23 januari 1848 i Skingeröd nr 3, Oderljunga
Död lördagen den 9 maj 1908 i nr 1, Bjuv
Dödsorsak: lungtuberkulos
Levnadsålder 60 år, 3 månader och 16 dagar