Hem - Personer - Orter - Kontakt

Pehr Jonasson

Farmors farfars syster Bengtas barn

Pehr föds utom äktenskapet av en 23 årig mor. Hon är piga i Sandåkra där hon träffar Jonas. De båda flyttar till ett nytt ställe 1815. Det går tyvärr inte att utläsa vart paret flyttar. Morbror Per, boende i Dammhuset i Gustafs församling, är vittne till dopet. Pehr föds förmodligen i Dammhuset för i födelseattesten står att han föds där, men döps i Skurup. Det finns också en anteckning om att han är krympling.

1836 flyttar Pehr från föräldrahemmet till moster Ingar i Lilla Skogshuset i Genarp. Här stannar han i tio år. Där står också bröllopet mellan honom och Elna den 30 december 1845.

Paret flyttar, 1846, till torpet Gyllebohus i Genarp där deras förste son kommer till världen drygt nio månader senare. Tre år senare föds lilla Anna. Hon blir inte mer än fyra år gammal. Sorgen drabbar paret ytterligare genom åren, då de mister ännu en liten Anna och de båda tvillingbröderna Anders och Jöns.

Efter Pehrs bortgång blir Elna fattighjon under Aspeholm och alla barnen flyttar hemifrån. Sonen Hans flyttas över till obefintligboken i Malmö St Pauli och står inte inskriven efter det.

Född måndagen den 2 oktober 1815 i Sandåkra nr 11, Skurup
Död tisdagen den 14 november 1865 i Gyllebohus, Genarp
Levnadsålder 50 år, 1 månad och 12 dagar