Hem - Personer - Orter - Kontakt

Nils Olsson Vedbeck

Mormors farfars mors syster Karnas barn

Nils lämnar föräldrahemmet i oktober 1876 för att flytta till Näsby nr 9 i Tolånga. Där har han fått tjänst som dräng och där stannar han till november 1878, då han fått ny tjänst i Näsby nr 6. Året därpå antecknas han ”på socknen”. En månad senare har han fått plats i Tulesbo i Öved som lantbrukselev. Året därpå flyttar han till Danmark, förmodligen för fortsatta studier.

Han återvänder till föräldrahemmet i Vollsjö säter och här gifter Nils sig med Anna den 9 april 1887. Nils försörjer familjen som mejerist. En sen novemberdag 1888 flyttar familjen till Bjärbolund i Välinge. Det antecknas att Nils ”kallar sig efter fader för Vedbäck”. Detta är märkligt, eftersom far alltid skrivits med enbart Mårtensson. Det är mer troligt att han lagt sig till med namnet efter färdig utbildning i Danmark.

I maj 1889 flyttar familjen till Christinelund i Allerums socken. I oktober 1894 flyttar Nils med familj till Örtofta för att återkomma till Allerum och Christenlund den 20 november 1894 (se karta). Nils försörjer familjen, vid den här tiden, som statdräng. I oktober 1904 flyttar de vidare till Östra Ingelstads Nygård, där Nils fått tjänst som ladugårdsförman. Sorgen drabbar dem då dottern Anna går bort knappt en månad gammal.

Så antecknas det att de flyttar i oktober 1906 till Lyby, men det blir till Fogdarp nr 1 i Bosjökloster som familjen bosätter sig och där Nils får ny tjänst. Den förste november 1907 flyttar de vidare till Snogeröd nr 1 i Gudmuntorp. År 1909 antecknas de ”å församlingen”, eftersom de inväntar att flytta en februaridag 1909 till Löberödsgården i Hammarlunda. Där stannar de till oktober 1914, då de flyttar som hemmansägare till Brödåkra nr 2 i Holmby.

I boken; begravda i Sverige är Nils benämnd Wedbäck N O, Lantbrukare och för Anna står det Wedbäck, Hustrun. Anna går bort 1958, alltså 24 år efter Nils. Anna bor vid sin bortgång på adressen Helmfeldt 4 i Landskrona. Även dottern Agnes Carolina står antecknad på samma gravplats. Nils dör och begravs i Hurva.

Sonen Sigfrid antecknas som sjöman och frånvarande 1910 och att han skall vara flyttad till Gudmuntorp 1911, men finns därefter inte antecknad i någon bok. Sonen Hjalmar lämnar Sverige en augustidag 1925 för att emigrera till Kanada. Han återvänder inte till Sverige.
Född lördagen den 13 juni 1857 i nr 29, Fränninge
Död torsdagen den 8 november 1934 i Brödåkra nr 2, Holmby
Dödsorsak: åderförkalkning
Levnadsålder 77 år, 4 månader och 26 dagar