Hem - Personer - Orter - Kontakt

Karna Jönsdotter

Kerstin & Karins mormors farfars morfars mor

Karna gifter sig med Truls och kort därefter tar de över Karnas föräldrahem. Här bor de hela livet och barnen, som kommer i rask följd, växer upp på gården. Karna bor ensam kvar efter Truls bortgång.

Om den äldste sonen Per står det skrivet att han "vistas på slott i Malmö". 1811 blir ett sorgens år för familjen. Då går tre av barnen bort under månaderna november och december. Först dör den lilla Karna, endast ett år gammal i rödsoten. Även Ingar dör i rödsoten en decemberdag och så äldste sonen Per dör i november endast 24 år gammal i håll och styng, vilket är detsamma som lunginflamation.

Anmärkning
"Rödsot" var förr i tiden en benämning på sjukdomstillstånd med blodiga diarréer. Namnet kan ha använts om amöbadysenterin men avsåg nog oftare den bacillära dysenterin (shigellos). "Dys" kommer från grekiskan och betyder dålig, illa fungerande, "enteri" av grekiska enteron (tarm), och "dysenteri" kan tolkas som "ont i tarmen". Bägge sjukdomarna kan ha liknande symtombild och fick därför samma namn innan mikrobiologisk analys fanns tillgänglig. Senare benämnde man sjukdomarna "amöbadysenteri" respektive "bacillär dysenteri".
Född 1764 i Svansjö, Björka
Död lördagen den 18 oktober 1834 i Södra Svansjö nr 1, Ilstorp
Dödsorsak: ålderdomsbräcklighet
Levnadsålder 70 år