Ingar Olsdotter
Kerstin & Karins morfars mormor
Ingar förlöstes av jorgumman Anna Möllersten, i ett gatehus, närmare bestämt nr 10 i Nedraby.
Ingar lämnar föräldrahemmet 1860, för att börja som piga i granngården. Detta arbete fortsätter Ingar med i 14 års tid, innan hon ingår äktenskap med Lars.
Hon flyttar in till Lars två veckor efter giftermålet. Ingar har gjort så bra ifrån sig i sitt arbete att prästen noterat "-har goda vitsord-" i anmärkningskolumnen i husförhörslängden.
Trots äktenskapet höjs inte Ingars status eftersom Lars inte förfogar över några tillgångar, förutom gatehuset. Efter Lars, allt för tidiga bortgång, förändras Ingars tillvaro fullständigt. Hennes sociala trygghet, både för vardagen som för ålderdommen, raserades i ett slag.
Efter Lars bortgång bodde Ingar kvar i gatuhuset i Hedeskoga. Förutom det vaniga pigarbetet; mjölkning, tvätt och betplockning försörjde sig Ingar med att ha inneboende i huset. Detta visar sig vara ett lyckat drag eftersom Ingars hårda arbetsbörda bryter ner hennes kropp i förtid. Redan strax efter 50-års åldern betraktas Ingar som utfattig och oförmögen till arbete. Hon får dock ett visst understöd från kommunens fattigvård.
Eftersom dottern Maria så tidigt tvingats ut i arbete är hon inte längre Ingars normala, på den tiden, hjälp i ekonomin. Varför det blir så att Ingar inte gifter om sig kommer vi inte att få svar på.
Att vi vet så mycket om Ingar har vi en ung student att tacka för. Mycket av texten har nämligen hämtats från denna students projektarbete.