Mårten Larsson
Morfars morfars halvsyster Ingefrids barn
Baldringe sätesgård
Mårten flyttar som 16-åring till Baldringetorp nr 17. Två år senare flyttar han vidare till Baldringetorp nr 20.
1885 gifter han sig med Christina som är inflyttad till nr 20 från Tranås. Paret flyttar efter vigseln till Baldringe Sätesgård nr 1o2 (se bild).
Sex år senare kommen så lilla Anna Hilda till världen. Den lilla familjen flyttar till Stora Herrestad 1893 och då till något som heter Carlsfält, där Mårtens storasyster Anna redan är bosatt. Året därpå flyttar familjen tillbaka till Baldringe där Mårten åter igen får stattjänst på Säteriet. År 1913 flyttar de till Fyledalen i Baldringe. Så en tidig novemberdag 1923 flyttar de till Halmstads stadsförsamling.
Uppgifter om Baldringe säteri
Bland betydande herrgårdar nämns Baldringe gård. Vissa större gårdar har uppstått som arrendegårdar under säterierna, till exempel Karlsfält och Fredriksberg (under Stora Herrestad) och Källesjö (under Bjersjöholm). I områden, som dominerades av kronogods, uppkom genom de så kallad skatteköpen under 1700-talet successivt ett självägande bondeskikt.
I de fall, då bylandskapet trots storgodsbildningen i området höll sig intakt, skulle skiftesreformerna i början av 1800-talet medföra stora förändringar. Till följd av enskiftesförordningen 1803 (följd av förordningen om laga skifte 1827) blev de ännu sammanhållna bybebyggelserna sprängda eller utglesade, och många gårdar flyttade ut ur de gamla byarna till sina enskiftade odlingsmarker. I Ystads kommunområde har vi haft ett antal relativt sena utflyttningar, till exempel i Borrie, Baldringe och Baldringetorp, som skiftades först efter 1860. På flera håll präglas dagens landskapsbild av den spridda gårdsbebyggelse och det vägsystem, som blev skiftenas resultat. Till följd av en kraftig befolkningsökning under 1800-talet ökade antalet gårdsbebyggelser genom en fortgående hemmansklyvning. Därigenom skedde en viss förtätning av bygden.
Hämtat från Länsstyrelens hemsida.