Hem - Personer - Orter - Kontakt

Måns Ingvarsson

Morfars morfars halvsyster Elnas barn och morfars morfars farmors syster Gertruds barnbarn

Måns kommer till världen som oäkta, men i födelseatttesten står det klart och tydligt att mor och far gifter sig året därpå. Faster Mätta och farbror Anders är faddrar till den lille gossen.

Måns fortsätter i far Ingvars fotspår och stannar i Tosterup och arbetar som statkarl på säteriet. Han arbetar en kort tid även som ringare. Det kan väl ändå inte vara den ringare som det skrivs om i Bombibitt och Jag: "Senare på kvällen spionerar Bombi Bitt från Franskans vind på henne och paret Wolff och Riomi. Trion där nere planerar ett inbrott i kyrkan för att stjäla kyrksilvret kommande söndagsnatt. Med brännvinet som mannen i grottan bekostat besöker pojkarna ringaren i Tosterup, super honom sanslös, lånar hans nycklar och går in i den nattsvarta kyrkan. De låser upp silverkistan, tar ut kyrksilvret, lägger i kistan några skinkor som de stulit från Franskan och låser. Wolf och Riomio anländer till Franskan med kistan som de ännu inte dyrkat upp, betalar henne 200 kr för hennes andel i rovet och försvinner sedan med kistan. Efter en stund återvänder Wolff och Riomio -- kistan saknade ju silver men innehöll Franskans skinkor. En vild brottning följer varvid Riomio knivskär henne till döds. Länsman misstänker att Gallilé förövat mordet samt utfört stölden. Bombi Bitt låtsas ha en dröm; med prosten och länsman går han in i kyrkan och famlar sig fram till altaret, lyfter förhänget och under altaret finns silvret. Bombi Bitt belönas efter en tid med 100 kr som han rycker till sig varefter han försvinner ut i landskapet. Hämtat från Svensk filmdatabas.

Måns och Maria född i Östra Hoby, gifter sig en decemberdag 1884. 1886 föds deras lilla dotter. De drabbas av sorg, då hon dör, endast sex år gammal. Orsaken är inte utskriven. Den lilla Botvida föds i Parkhuset Fyrkappan i Öved. Till Öved flyttar familjen den 7 april 1899, där Måns tjänar som statdräng.

I november 1909 flyttar Måns, Maria, sonen Ingvar och dottern Botvida tillbaka till Tosterup. Där har Måns och Ingvar fått tjänst som arbetare på säteriet. Här arbetar Måns också som trädgårdsmästare och kyrkvaktmästare.

1927 flyttar Måns, Maria och dottern Botvida till ett gathus i Gärarp med nummer 9o10. Dottern Botvida dör i lungtuberkulos två år före far Måns. Hit kommer sonen Otto 1930 för att ta hand om mor Maria efter det att far Måns har gått bort i magsår.
Född onsdagen den 25 april 1855 i Munka Tågarp nr 10, Tosterup
Död måndagen den 1 september 1930 i Gärarp 9-10, Tosterup
Dödsorsak: magsår
Levnadsålder 75 år, 4 månader och 7 dagar