Jöran Clausson
Morfars morfars farmos fars bror Mats barn
Jöran tar efternamnet Clausson när han blir fänrik. År 1819 kommer han från Landskrona till hemmet i Tosterup.
Jöran har lovat Demosel Elsa Clarie Bergman från Landskrona giftermål, men får detta "upphäfwit wid Gö Confist Skillnadsdom" d 2 maj 1821.
Han gifter sig däremot med Lovisa från Everlöv och med henne får han de tre döttrarna. Dottern Christina får de i Tranås nr 17. 1823 flyttar de över till Tryde nr 6 där dottern Carolina kommer till världen. 1824 flyttar de tillbaka till Tranås och den här gången till nr 26. Här stannar familjen fram till 1841 då Jöran, med omskrivet förnamn till Georg, flyttar till Glemminge där han tjänstgör som skollärare.
Hustrun Lovisas syster Mamsell Annette Sophie Wiberg bor hos Lovisa i ett par månader 1844. Så kommer Jöran tillbaka till Tranås hösten 1856. Sex år senare dör Lovisa i en ålder av 64 år och Jöran bor tillsammans med de äldsta döttrarna kvar i nummer 26.
Historik
Den äldre danska stavningen, Tranaes, handlar om ett näs, fuktig mark, där Tranor häckar. Av gamla kartor framgår också att Tranås by var omgärdad av fuktiga områden, kärrmarker och att flera åar sammanstrålade i byn.
Detta är en av anledningarna till att byn etablerades på platsen. Tillgången till vatten för djur och hushåll var en avgörande anledning till byns etablering. Anisabäcken som flyter genom kvarndammen, samlar sitt vatten vid Kronovalls slott och leder det till Öresund via Kävlingeån.