Hem - Personer - Orter - Kontakt

Niclas Ludvig Gullberg (Gollberg)

Morfars farmors farmors bror Olas barnbarn

Niclas blir en berest man, men ändå rotfast i Sverige. Hans bana börjar med att han som skräddarlärling flyttar till Bornholm 1856 dit han fick attest den 28 mars 1857.

Där blir han antecknad som lösdrivare, men då han samma år kommer till systern i Östra Vemmerlöv står han antecknad där som sjöman. Och mycket riktigt han går till sjöss den 18 augusti 1858.

Niclas gifter sig med Boel och flyttar 1866 till Kivik nr 16 i Södra Mellby. Här kommer barnen till världen. Sorgen drabbar även detta par, då deras två flickor Maria och Emelie dör med bara ett par månaders mellanrum 1881 och 1882 i engelska sjukan.

År 1890 flyttar familjen till Kivik nr 54 och 20 år senare blir det till Kivik nr 30.
Numreringen ändras i Kivik i början av 1900 talet och därmed blir den nya adressen Kivik nr 1. Här går dottern Amanda bort, endast 38 år gammal.

År 1913 flyttar de vidare till nr 42. Här blir Niclas änkling och hos sig har han dottern Hilma som är antecknad som hushållerska. Hon tar, efter Niclas bortgång, över hemmet och blir därmed husägare.


Anteckningar
Rakit, eller engelska sjukan, är en bristsjukdom som främst drabbar barn och som orsakas av för lite D-vitamin. Det leder till ett mjukt och missformat skelett. I Sverige förekommer engelska sjukan mest i samband med lever- eller tarmsjukdomar, även njursjuka barn kan påvisa detta. D-vitaminbrist är orsaken till engelska sjukan, rakitis, som karaktäriseras av en otillräcklig upplagring av kalcium och fosfor i benstommen. Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig, fontanellen sluter sig mycket långsamt och barnets huvud blir större än normalt. Barnet blir hjulbent eller kobent, revbenen degenereras och bröstkorgen sjunker in. Tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. Bäckenet deformeras. Engelska sjukan har varit känd sedan 1600-talet. Ytterligare följder av brist är kramper, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, trötthet, snabb puls. Den vanligaste orsaken till sjukdomstillståndet är oförmåga/allergi för intag av fisk i alla dess former. Under industrialiseringen flyttade många engelska arbetarfamiljer från den soliga landsbygden till städerna. Man upptäckte efter en tid att barnen blev hjulbenta. Efter undersökningar visade det sig att brist på solljus leder till för liten kroppsegen bildning av D-vitamin, vilket är nödvändigt för benvävnaden vid t ex upptag av kalcium, därav namnet Engelska sjukan.
Hämtat från Wikipedia.
Född lördagen den 24 november 1838 i Vemmerlövs Torp nr 2, Östra Vemmerlöv
Död torsdagen den 20 augusti 1925 i Kivik 42:2, Södra Mellby
Dödsorsak: ålderdomssvaghet
Levnadsålder 86 år, 8 månader och 27 dagar