Hem - Personer - Orter - Kontakt

Nils Jönsson

Kerstin & Karins morfars farmors far

Nils flyttar 1831 till Gladsax nr 29 för att samma år flytta till Gladsax nr 26. Året därpå flyttar han till Virestad nr 8. Innan Nils stadgar sig bor och tjänar han även i Östra Vemmenhög och i Älmhult i Sankt Olof.

Nils och Hanna gifter sig i Östarödshus 1845 och flyttar därefter till Södra Mellby nr 54, där Nils blir torpare. Det står felaktigt i husförhörslängden att Jöns är född i Gladsax, vilket förde oss på villovägar ett tag. När vi gick bakåt i Jöns liv upptäcktes det snart att han var född i Vranarp nr 6 i Östra Tommarp.

Så 1853 tar Nils med sig familjen och flyttar till Vanstad. De verkar dock inte trivas så väl, för året därpå flyttar de tillbaka till Mellby, där de bosätter sig i Bökåkra torp.

Här drabbas de av sorgen då sonen August går bort i krupp endast sju år gammal.

1871 gör de så ett nytt försök att flytta från socknen, den här gången till Rörum, men är snart tillbaka i Bökåkra nr 1 i Södra Mellby. Några fler försök blir det inte och både Nils och Hanna dör i Mellby.

Sonen Jöns tar över förälerahemmet efter föräldrarnas bortgång. Både brodern Hans, som är krympling, och systern Elna med sonen August bor inhyse hos Jöns. Elna och August flyttar efter ett år och brodern Hans går bort redan vid 40 års ålder.
Född lördagen den 4 februari 1815 i Vranarp nr 6, Östra Tommarp
Död torsdagen den 16 oktober 1884 i Bökåkra nr 1, Södra Mellby
Levnadsålder 69 år, 8 månader och 12 dagar