Hem - Personer - Orter - Kontakt

Oscar August Sandberg

Farmors farfars syster Ingars barnbarns barn

Oscar lämnar föräldrahemmet en sen novemberdag 1882 för att flytta till Göteborgs Kristine, där han antecknas som apotekselev. Han har gott läshuvud och får väl godkänt i kristendomskunskap.

Året därpå flyttar han till Södra Hamngatan nr 13 i Göteborgs stad. År 1886 flyttar han hem till Landskrona. I november 1891 flyttar han till Kristianstad nr 10-12, där han fått tjänst som provisor.

År 1905 är Oscar färdigutbildad apotekare och flyttar då till Kristianstad nr 117-119. I augusti 1907 flyttar han till Vest-Tible i Håbo-Tible Uppsala län. Här gifter han sig en tidig junidag 1908 med hushållerskan Tyra Maria Hallin, född i Örebro. De får inte så många år tillsammans. Oscar är begraven i Norrköpings Norra församling.

Anteckning

I Sverige används titeln "provisor" inte längre, men historiskt har den förekommit parallellt med "apotekare". En person med provisorsexamen som tjänstgjorde på någon annans apotek kallades provisor. Officiellt var dock titeln förbehållen en föreståndare på någon annans apotek. Apotekets innehavare titulerades "apotekare". Efter att provisorsexamen avskaffades levde "provisor" kvar som en inofficiell benämning på en examinerad apotekare som tjänstgjorde på någon annans apotek.
Hämtat från Wikipedia.
Född tisdagen den 21 november 1865 i Norra Rote nr 95, Landskrona stadsförsamling
Död tisdagen den 13 februari 1912 i Vest-Tibble, Håbo-Tibble, Uppsala län
Dödsorsak: kronisk blodkärlssjukdom
Levnadsålder 46 år, 2 månader och 23 dagar