Hem - Personer - Orter - Kontakt

Kristina Karolina Mariasdotter Gavelin

Kerstins dotter Jennys farfars farmor

Kristina Karolina föds som dotter i en syskonskara om fem. När hon är 19 år flyttar hon till Latikberg som piga. Detta är Eric Johan Hanssons hemman och här bor hennes sons blivande far. Tycke uppstår mellan de båda och det resulterar i sonen Jonas Viktorinus.

Något äktenskap blir det inte, så året efter tar hon sonen och flyttar till Baksjönäs, där hon är anställd som tjänstehjon. 1889 står hon antecknad bland "Lösa pigor. Därefter står en anteckning som är underlig, nämligen "Kyrktagen såsom Paulus Axel Nygren i Norrliden fästeqvinna d 14/5 92 på dennes begäran och med eget samtycke, betygar Widenfors / st f pastor". Med Paulus får hon sonen Hjalmar Nikander 1891. Den lille sonen dör i januari 1893.

Något äktenskap med Nygren blir det inte, så 1893 i maj, gifter hon sig med Anders Daniel Risberg. Efter det att hon skickat den lille sexårige Jonas till fadern flyttar Kristina och Anders till Norra Amerika.

I 1900 års folkräkning är Christina och Andrew, som Anders namn nu förändrats till, bosatta i Jadis, Roseau Minnesota. Hon är inte med i 1910 års folkräkning.
Född torsdagen den 30 maj 1867 i Bäcksjön, Vilhelmina, Västerbottens län