Robert Olof Bernhard Lundgren
Mormors mormors farmors syster Kerstis barnbarn
En tidig decemberdag 1883 lämnar Bernhard föräldrahemmet för en tjänst som biträdande handläggare och flyttar då till St Jörgen nr 6 i Malmö St Petri. Två år senare flyttar han över till kvarter Klaus Martensen nr 2 i Malmö St Petri.
I december 1886 flyttar han tillbaka hem till föräldrarna i Lund. Han stannar till en sen junidag 1891, då han flyttar till Sundsvall, där han fått tjänst som bokhållare. Han gifter sig en sen februaridag 1892 med Inga Alida Larsson, född i Skön, Västernorrlands län. Tillsammans får de fyra barn; två döttrar och två söner. Dottern Ingrid går bort endast fyra månader gammal.
År 1900 flyttar familjen till Gården nr 135A i Södertälje. Där arbetar Bernhard som kamrer å Jutefabriken.
År 1911 i september går Bernhard och Inga skilda vägar och Bernhard bosätter sig på adressen Artillerigatan i Stockholms Hedvig Eleonora. Där är hans titel köpman. Senare samma år flyttar han till Odengatan 48 i Stockholms Johannes. En sen decemberdag 1919 flyttar han till Kungsholmen och därifrån flyttar han till Örebro en augustidag 1923. Här antecknas han arbeta som fabrikör. Här gifter han sig med Helga Håkansson, född i Asarum i Blekinge län. Tillsammans får de sonen Knut.
I november 1925 flyttar familjen till Bondegatan 10 i Motala, Tre år senare flyttar de över till Sörbygatan 29 i Mjölby. I november 1932 flyttar familjen till kvarter Stjärnan 1A i Norrköping, där Bernhard är fabrikör för Naturläkeinstitutet Aura.
Nedan text är hämtad ur Digitalt Museum
”Bernhard Lundgren föddes i Lund 1867. Han flyttade till Södertälje 1900 och arbetade som kamrer på Jutevävsfabriken. Lundgrens fotograferande var ett fritidsintresse, men han har också kunnat sälja några av sina bilder som vykort. Bernhard Lundgren bodde med hustrun Alida och barnen Elsa, Harald och Erik på Storgatan 3. Han flyttade till Stockholm 1911. Hustrun Alida bodde kvar i Södertälje till sin död 1940.
Bernhard Lundgren fotograferade flitigt. Förutom familjen dokumenterade han vardagsliv och fester/tilldragelser i i staden, ofta med barnen, Elsa, Erik och Harald, som modeller i förgrunden. De årliga festerna med festtåg och utklädda i Badparken och Stadsparken i Södertälje är väldokumenterade tack vare honom, liksom samlingarna vid festplatsen 'Tältet' första maj och vid Frälsningsarméns olika möten. Juteväveriet och arbetarbostäderna, bygget av den nya svängbron, fritidsliv vid Björkuddens servering och flera gårdsinteriörer från det gamla Södertälje finns också bland motiven.
Bernhard Lundgren var mycket noga med att dokumentera alla förhållanden som rådde vid fotograferingen. På kuverten runt glasplåtarna har noterats uppgifter om tid på dagen, ljusförhållanden och val av bländare och/eller tid och film. Hans bilder har även använts till utställningar, böcker och vykort.”