Hem - Personer - Orter - Kontakt

Nils August Törnqvist

Mormors mormors farfars mormors syster Johannas barnbarns barn

Nils lämnar föräldrahemmet endast elva år gammal. Han flyttar då till Gåsabäcks barnhem i Helsingborgs landsförsamling. Här stannar han till 1885, då han flyttas över till Krookska stiftelsen. Här stannar han till 1898, då han går till sjöss. Han skrivs in i Helsingborgs sjömanshus.

I mars 1899 gifter sig Nils med Elna Matilda Eriksson, född i Raus. De slår sig ner i Raus nr 63. Tillsammans får de fyra döttrar. År 1905 flyttar de till Farm nr 144 i Helsingborg. År 1908 är adressen kvarter Hermelinen i Helsingborg. Nu har Nils arbete som hamn- och stuveriarbetare. Men hans sista dag i livet blir ”Å ångaren Lycia i Södra Hamnen i Helsingborg. Han begravs i Raus församling.

Anteckning
Gåsebäcks barnhem, uppfört genom en donation av O.D. Krook och hans hustru Euphrosyne. Donationsbrevet undertecknades 1871 och omfattade ca 100 000 kr i dåtidens penningvärde. Det var ett barnhem för pojkar vilket gav dessa en utbildning och oftast avslutades med att någon form av praktikplats ordnades ute i samhället och därmed en start i livet. Byggnaden revs 1964. Barnhemmet flyttade 1936 från Gåsebäck till Raus prästgård.
År 1949 upphörde verksamheten, samhället hade nu tagit över barnomsorgen. De sista åren fungerade barnhemmet som Estniska daghemmet för barn till de många estniska familjer som kommit till staden, främst som arbetare på Gummifabriken/Tretorn. I juli 1952 lades även denna verksamhet ner och donationen överfördes som bidrag till det nyuppförda spädbarnshemmet vid Övre Långvinkelsgatan/Rönbäcksgatan.

Krookska stiftelsen
En fyra tunnland stor tomt inköptes av staden 1875 av handlare Petter Pettersson i syfte att uppföra en ”fattigvårdsinrättning” till vilken Otto Daniel Krook med hustru Euphrosyne donerat 25 000 silverspecier. Stiftelsen drevs i privat regi fram till slutet av 1920-talet då fattigvårdsstyrelsen övertog driften och omändrade verksamheten till ett rent ålderdomshem. Verksamheten upphörde 1964 då Valltorp stod klart och man flyttade dit.
Född lördagen den 26 augusti 1871 i Pålsköp, Helsingborgs landsförsamling
Död fredagen den 29 november 1935 i Södra Hamnen, Helsingborg Maria
Dödsorsak: inflammation i hjärtmuskeln
Levnadsålder 64 år, 3 månader och 3 dagar