Hem - Personer - Orter - Kontakt

Magnus Christiansson Stollt

Farfars farmors bror

Magnus födelsedata är ett mysterium. I samtliga husförhörslängder står det att Magnus är född den 19 september. I födelseboken står det att han är född den 19 februari. Till och med årtalet skiftar lite här och där i böckerna.

1846 lämnar Magnus föräldrahemmet och flyttar till Konga nr 11. Kort därefter flyttar han till Tyskahus för att flytta vidare till Stora Traneröd. Båda gårdarna finns i Konga. 1852 flyttar han till Vinfälle nr 1 i Ask. Året därpå återkommer han till Konga. Under de år som följer flyttar han till Stora Åkarp och till Stora Ebbart. År 1855 är han tillbaka i Stora Traneröd nr 1.

Så händer det sig att han träffar Johanna i Kågeröd. Hon blir hans fästekvinna och som sådan föds deras lilla Emelie i juli 1857. Bröllopet sker i november samma år. De slår sig ner i Bökarp nr 1 i Kågeröd. Det står visserligen att Magnus vistas i Stora Ebbart i Konga, men 1861 flyttar den lilla familjen till Böketofta gård. De har nu också fått lille Nils. Magnus arbetar som tjänstedräng vid gården.

År 1865 har familjen utökats med ytterligare två barn och hela familjen flyttar till Simmelsberga gård. Här stannar de i hela nio år. Därefter flyttar de till Norra Vram.

Magnus drängaliv tar slut och han arbetar som eldare i Norra Vrams kolfält och därefter tar han tjänst som gruvarbetare nr 167 i Billesholms gruva.

Här rullar så livet på i slit och släp. 1893 är ett sorgens år för familjen. Sonen Johannes, som arbetar som grovarbetare, dör i augusti det året i nervfeber. En fruktansvärd farsot som härjade i slutet av 1800-talet och kallades i folkmun för tyfus.

Anteckningar

Kågeröd ligger cirka 10 km norr om Svalöv vid Söderåsens sydsluttning. Kågeröd är kommunens tredje största tätort. Bebyggelsen i tätorten består främst av villor. Cirka 1 km öster om tätorten ligger Knutstorp, slottet där astronomen Tycho Brahe föddes. Mellan slottet och tätorten finns motorsportbanan Ring Knutstorp.
Född torsdagen den 19 februari 1829 i Köpinge, Oderljunga
Död lördagen den 16 september 1893 i Billesholms gruva, Norra Vram
Dödsorsak: nervfeber
Levnadsålder 64 år, 6 månader och 28 dagar