Hem - Personer - Orter - Kontakt

Karna Jacobsdotter

Farmors farmors halvsyster Kerstinas barnbarn

Karna lämnar föräldrahemmet 1849 för att flytta till Ekarp nr 1 i Södra Villie. Där har hon fått sin första pigtjänst. En tidig novemberdag lämnar hon hemsocknen och flyttar till Hylteberga nr 2 i Skurup. Det står antecknat att hon fått betyg lilla a i kristendomsläran.

År 1851 flyttar hon vidare till Äspö nr 7 och därifrån till nr 8. År 1854 flyttar hon till Toarp nr 2 i Källstorp. Två år senare flyttar hon över till Toarp nr 9.

År 1859 flyttar hon tillbaka hem till mor Signe och mormor Kerstina i Pilslund i Södra Villie. I oktober 1861 har hon fått ny tjänst som piga. Den här gången i Trunnerup nr 11 i Södra Villie. I oktober året därpå är hon tillbaka i Pilslund.

Så får hon tjänst som mejerska och packar sin väska för att lämna Skåne bakom sig, då flytten går till Trystorp nr 4 i Tångeråsa i Närke. Här blir hon trolovad med Anders Peter Jacobsson från Herrfallet i Kils socken ”af Värmlands län”. Någon ljus framtid för de unga tu blir det inte, då Karna går bort i barnsäng ”av ett dödfött gossebarn”.
Född tisdagen den 4 juni 1833 i Gravarehuset, Södra Villie
Död måndagen den 10 april 1865 i Trysstorps säteri, Tångeråsa, Örebro län
Dödsorsak: barnsäng
Levnadsålder 31 år, 10 månader och 6 dagar