Hem - Personer - Orter - Kontakt

Blenda Tersia Bengtsson

Farfars mormors mors bror Påhls barnbarns barnbarn

Blenda kommer till världen som oäkta dotter till Alma. Det antecknas att barnet är hennes och skall, enligt uppgift, Gustaf Liedman vara far till barnet. Mor Almas systrar Nore och Julia är vittnen vid dopet.

Blenda lämnas bort som fosterbarn till Malmö, då hon är endast tio månader gammal. Fosterföräldrar blir portier Rudolf Düsterdieck, född i Lübeck och Karolina Andersson, född i Malmö.

År 1903 kommer familjen från Lundby till Örgryte i Göteborgs län. De flyttar kort därefter över till Göteborgs Gamlestad. Det står antecknat i boken att Blenda är barn till okända föräldrar. I juli 1904 flyttar Blenda till Käderöd i Ödsmål, Göteborgs län.

I april 1914 flyttar Blenda till Göteborgs Vasa, där hon fått arbete som tjänarinna. Året därpå i november flyttar hon till kvarter Åren i Gamlestad. Så får Blenda nytt arbete som sömmerska och flyttar i november 1917 till Örgryte och kvarter Sparven nr 1.

I november 1918 har hon utbildat sig till sjuksköterskebiträde och flyttar till Göteborgs Annedal. I september 1923 får hon tjänst på lasarettet i Halmstad, Hallands län. Så byter hon yrke igen, den här gången till barnjungfru och flyttar i november 1925 till Göteborgs domkyrkoförsamling.

Hon går tillbaka till som sjuksköterskebiträde på Svenshögens sanatorium i Göteborgs Ucklum en sen decemberdag 1926. I februari 1929 flyttar hon till Göteborgs Oskar Fredrik. Församlingen övergår 1930 till Göteborgs Annedal. Samma år ändrar Blenda yrkestitel till slöjdlärarinna.

Den 28 mars 1930 beviljas via Kunglig Maj:ts tillstånd att ta släkten Ågrinds efternamn. Året därpå flyttar hon till kvarter Entitan nr 10 och adressen Viktor Rydsbergsgatan 40 i Göteborgs Johannesberg. Här arbetar hon som konststopperska på Lappcentralens konststopperi. Detta gör hon resten av sin yrkesverksamhet.
Född torsdagen den 27 juli 1899 i Axeltorp nr 1, Grevie
Död torsdagen den 17 april 1980 i Rydbergsgatan 40, Göteborgs Johanneberg
Levnadsålder 80 år, 8 månader och 20 dagar