Hem - Personer - Orter - Kontakt

Kristina Jönsson

Farmors mormors bror Jöns barnbarns barn

Kristina lämnar föräldrahemmet i Sövde en tidig novemberdag 1897 för att flytta till en tjänst som piga i Ilstorp nr 1. Ett år senare lämnar hon tjänsten och flyttar till Södra Åsum där hon fått ny tjänst i Sjöbo nr 4. I oktober 1899 flyttar hon vidare till Flyinge nr 6 i Södra Sandby.

Här träffar hon och gifter sig med Magnus Nilsson Berglund, född i Södra Sandby. De båda flyttar till Hejdaholm i Gudmuntorp. Familjen, som nu utökats med sonen Nils, flyttar till Bingstorp i Högseröd. Där arbetar Magnus som järnarbetare.

Så får paret råd att köpa sitt eget; det blir Fredenslund nr 1, Skarnberga nr 2 i Södra Sandby. Här kommer re resterande fyra barnen till världen. Far Magnus sadlar nu om och blir jordbrukare.

Kristina och Magnus drabbas hårt av sorg då de mister tre av sina fem barn. Dottern Agnes blev sex år gammal och dog i lungsot. Sonen Algon blev fem år gammal och dog av scharlakansfeber. Det yngsta och sista barnet fick namnet Edit och dog av medfödd svaghet.

Sonen Nils arbetar som järnarbetare och sonen Martin som smedarbetare.

Magnus tvillingbror Knut bor hos familjen som inhyse. Han försörjer sig som varvsarbetare. Efter elva år hos Kristina och Magnus flyttar han till Sandby nr 21.
Född tisdagen den 22 augusti 1882 i Spjella, Sövde
Död onsdagen den 3 augusti 1960 i Skamberga 2:9, Södra Sandby
Levnadsålder 77 år, 11 månader och 12 dagar