Hem - Personer - Orter - Kontakt

Anna Nilsdotter

Farfars farmors mors halvsyster Bengtas barnbarn

Anna lämnar föräldrahemmet 1892 för att flytta till Höör nr 4 i Västra Sönnarslöv. Året därpå flyttar hon till Sönnarslöv nr 3. Hon lämnar socknen och flyttar till Åbygården i Gråmanstorp i november 1894.

År 1895 lämnar hon Sverige för att flytta till Danmark. Efter ett par år i vårt grannland är hon tillbaka i Gråmanstorp, där hon gifter sig med Janne en julidag 1899. I december kommer sonen Eric till världen.

Anna och maken Janne, som arbetar som boddräng, slår sig ner på adressen Åby kvarter Belgien nr 42 i Gråmanstorp. 1904 flyttar familjen, som nu utökats med dottern Ellen till Åby kvarter 17 Västra förstaden. Här arbetar Janne som tegelbruksarbetare.

Samma år som yngste sonen kommer till världen dör Janne. Han dör av knäckta revben och inre blödningar efter att ha blivit överkörd av en tegelvagn på sin arbetsplats. Han är då endast 57 år gammal.

Nu blir det på Annas ansvar att ta hand om sin lilla familj. Erik vistas i Danmark och Norge, så barnaskaran består av de yngsta barnen, när Anna beslutar sig för att flytta till Åby kvarter Juno i Gråmanstorp. Här gifter hon sig för andra gången en aprildag 1920. Maken Nils Peter Wahlberg, född i Vedby är skomakare till yrket.

Anna och Nils flyttar åt olika håll, trots att de är gifta. År 1926 flyttar alltså Anna med de två yngsta barnen till Åby, Norra Förstaden där hon arbetar som städerska. År 1933 bor alla barnen och mor Anna på adressen kvarter Kastanjen nr 3 med postadress Klippan. Husägare är nu sonen Erik.
Född tisdagen den 28 januari 1873 i Öraholma nr 3, Finja
Död måndagen den 19 april 1948 i Stadsägan 55, Klippan
Levnadsålder 75 år, 2 månader och 22 dagar