Hem - Personer - Orter - Kontakt

Joel Lennart Larsson

Farmors mormors syster Kjerstinas barnbarns barn

Joel berättar själv

Han föddes dagen efter annandag pingst vid tretiden på morgonen hemma hos pumpare Pålsson i Veberöd.

Joel lämnar föräldrahemmet i Brandstad, år 1920, när han som smedlärling flyttar till Brandstad nr 6. Han går i lära i tre år hos S.W Nilsson i Vollsjö. Här får han sex kronor i veckan. Till sommaren begär han att få nio kronor i veckan. ”Nej det kan du inte få säger Nilsson, men du kan få 7,50 för du tjänar inte saltet till brödet”. Då svarar Joel: ”Ja, gör jag inte det, så kan jag lika gärna vara hemma, sa jag och så slutade jag och var hemma en tid. Så sökte jag arbete vid mejerier. Men fick ingen plats, de tyckte jag var för liten och klen.

När han vistas hos sin farbror Johan Clausson i Löberöd, får han erbjudande om arbete i mejeriet i Löberöd. Joel berättar: ”Jag fick bråttom och for hem och packade och reste till Löberöd på måndagen och började att arbeta på tisdagen den 27 september 1921. Där stannade jag till 1923 när jag flyttade till ny anställning i Tanums mejeri”.


I mars 1930 gifter han sig med Presserskan Ellen Karin Svensson, född i Landskrona. De får döttrarna Elly och Ingrid. Den 13 november 1939 fick Joel arbete på bränneriet i Södra Sandby. Där stannade han till den 13 mars 1940. Därefter hade han nödhjälpsjobb till mitten av april 1940. Han grävde då ut till en brandstation och skyddsrum i Södra Sanby.

Den 15 april 1940 fick Joel arbete på Scan. Han cyklade till Osbyholm och fick bostad hos Helga och Harald Nyman. Joels syster och svåger. Den 17 september 1946 börjar han sin anställning hos Thure B. Wibergs Kappfabrik (TBW).

En dag 1943 föll Joel ner från en ställning och fick en utgjutning under ena knäet. Han låg då på Hörby lasarett i 28 dagar. Trots olyckan som inträffade på torsdagen arbetade Joel full tid torsdagen och hela fredagen.

År 1950 bor familjen på adressen Byggmästargatan 5 i Hörby. Där arbetar Joel som maskinist. Joel berättar att han eldade upp 1 700 kubikmeter veckan och därtill mängder av kok och koks under de år då jag var anställd på kappfabriken. År 1960 bor Joel och Ellen på adressen Kristianstadvägen 27A i Hörby.

Delar av berättelsen hämtat ur "Hörbybor berättar" av Ernst Åkesson
Född tisdagen den 2 juni 1903 i nr 2, Brandstad
Död tisdagen den 11 november 1997 i Lådedammsgatan 22A, Hörby
Levnadsålder 94 år, 5 månader och 9 dagar