Hem - Personer - Orter - Kontakt

Berndt Alfred Olsson Meiner

Mormors mormors farfars mors bror Carls barnbarns barnbarn Karolinas man

Bernts mor var Johanna Sjögren, född i Östraby. Mor Johanna reser till Holstein i Tyskland i oktober 1888. Dit har hennes mor flyttat redan 1877. Varför Bernt heter Meiner vet vi inte, men Johanna gifter sig med Ola Bengtsson och Bernt blir då hans styvson och därmed får han även efternamnet Olsson.

Efter mor Johannas bortgång gifter styvfadern om sig med Elna Maria Ferdinandsdotter. Hos henne bor Bernt kvar sedan även styvfadern gått bort. De bor som inhyse statare på Halmstad gård i Malmöhus län. År 1903, 15 år gammal, flyttar Bernt som dräng till Tirup.

Bernt gör sin militärtjänst som korpral.

Speciell anteckning
Johannas öde är mycket intressant och därför antecknas det här.

Hon kommer till världen av föräldrarna Anders Jönsson Sjögren, född i Långaröd och Anna Lundgren, född i Fränninge. När Johanna föds är familjen antecknad på sidorna för lösdrivare tillhöriga socknen. Socknen är Östraby. Det står antecknat att far Anders är dömd för första resan stöld och att familjen under tiden vistas i Markaryd i Småland. Anders titel är också lönnkrögare.

Familjen flyttar några månader efter Johannas födelse till Oderup nr 3. Här blir mor Anna änka 1869. Hon förlorar också tre av sina barn. Hon lämnar döttrarna Johanna och Marie åt sitt öde i Oderup för att flytta till Danmark. År 1877 flyttar Anna till Tyskland och det är förmodligen till henne Johanna flyttar i oktober 1880. Systern Marie med två oäkta barn stannar kvar i Oderup.

Johanna återkommer till Sverige där hon gifter sig med Ola Bengtsson en oktoberdag 1890. De får barnen Ida Amanda, född 1891 och Nils Viktor, född 1894. Två månader efter Nils födelse dör Johanna. Förmodligen i barnsäng. De är då bosatta i Kristinetorp i Hammarlunda. Eftersom Johanna inte haft något betyg för stora delar av tiden finns hon inte med i någon folkräkning. Detta står mycket riktigt antecknat i husförhörslängden. Det står däremot något mycket märkligt; det är antecknat att Bernt är Johannas barn i första giftet. Detta är underligt då det står klart och tydligt att Bernt föds som oäkta till Johanna. Bernt är antecknad i Lunds födelsebok men inte i husförhörslängden.
Född tisdagen den 29 maj 1888 i nr 207, Lunds stadsförsamling
Död tisdagen den 18 maj 1965 i Pilgatan 16, Malmö St Pauli
Levnadsålder 76 år, 11 månader och 18 dagar