Elof Påhlsson Björkqvist
Farfars fars bror
Utdrag ur husförhörslängd
Elofs efternamn är Påhlsson i kyrkböckerna och Ingrid, den äldre systern, heter Påhlsdotter efter sin far; Påhl Lindqvist, kan man anta att de var helsyskon.
Redan som femtonåring ger sig Elof ut för att tjäna till sitt levebröd. Då står det antecknat att han "läser försvarligt innantill". Lite senare i livet får han godkänt i läsning. Under de tre första åren i tjänst flyttar han från Bälinge nr 8 via Gråmanstorp till Kvidinge. 1863 flyttar Elof till Köpenhamn och är åter i Sverige 1867. Han får, före äktenskapet med Bothilda, sonen Elof Bernhard. De bosätter sig i Ängelholms Garnisonsförsamling och eftersom det nu står utskrivet att han är husar vet vi med bestämdhet att hans nya efternamn kom sig av detta.
Elof gifter sig med Bothilda och med henne följer hennes son Johan Niclas. I boken står de under rubriken "Personer tillhörande Garnisonsförsamlingen, utan någon uppgifven men likväl känd vistelseort".
1869 flyttar familjen över till Ängelholms stadsförsamling men stannar inte där mer än i tre år, innan det är dags för familjen att flytta tillbaka till Garnisonen. Under tiden har paret fått nio barn varav fem som har gått bort tidigt. En av döttrarna lever dock tills det hon blir fem år. De två äldsta sönerna överlever dock och slutligen även två av de två sist födda flickorna.
1882 köper Elof ett hus i staden närmare bestämt på Store Wång. Det står f d husar som titel på honom. Sedermera utbildar han sig till sockerbagare. I hans dödsattest står han antecknad som kaféidkare. Kaféet låg i kvarter Vakteln nr 25. Han efterträds av bagare Tullgren.
Bothildas son Johan Niclas är sjöfarande och går till sjöss 1878. 1890 står han dock antecknad som "Qvarstående obefintlige sedan åren 1881-90". Johan har fått styvfaderns namn och heter därmed Björkqvist i efternamn.
Dottern Elise Marie och Anna Charlotta flyttar till Norra Amerika 1894. Carl Vilhelm går inte att finna i några böcker. Därför antar vi att även han har emigrerat till Amerika.