Elna Mårtensdotter
Kerstin & Karins mormors mormors mormor
Elna kommer från Hörby 1825 dit hon flyttat tillsammans med mostern Kjerstina två år tidigare. Året därpå flyttar hon till Bosjökloster.
Hennes efternamn är då Jönsdotter, samma som modern Sissa. Längre fram i tiden ersätts Jönsdotter med Mårtensdotter.
När Elna får Ingri, står det i dopboken att Ingri är Elnas tredje oäkta barn. Hon får nämligen tvillingarna Nils och Karna en tidig novemberdag 1833. Nils går bort endast ett dygn gammal och Karna blir 2 år och 8 månader. Hon dör av kikhosta.
Så det är endast Ingri som följer Elna på hennes flyttningar inom Hörby och Fulltofta, vilka hon företar sig mellan åren 1862 och 1872. Hon bor bl a på nr 7, 8 och 15 i Hörby.
Elna gifter sig med Carl år 1846 och flyttar med honom och dottern Ingri till Carls föräldrahem i Hörby. Carl tar sig an dottern Ingri och därmed hans efternamn.
Det berättas om Elna att när hon på gamla dagar skulle besöka barn och barnbarn i Sjöbo, gick hon hela den långa vägen mellan Hörby och Sjöbo utnyttjande tiden med att sticka på något plagg. Hon gick dessutom barfota hela vägen, allt för att spara på "läret" på skorna. Detta var ju lite konstigt eftersom Carl var skomakare. Eller var det kanske just därför.
Anmärkning
Hörby nr 7 låg vid Råbygatan tillsammans med nr 23, 22, 20, 5 och 6. Nr 7 och 22 var mönsterskrivarboställen. Nr 7 var utarrenderat till Osbyholms gods och hade byggnader av grundmur och bålahus i gott skick.
Ägaren till nr 8 var Tore Jönsson. Hans byggnader var av grundmur, korsvirke och bålahus och hade en vacker plantering av 40 fruktträd samt en del vilda träd.
Ortsnamnet Höör är ett enkelt sammansatt ord för Hörghby eller Hörgby. Dessa båda namn kommer från det fornnordiska hörgr som betyder stenröse.
Nutid
Dottern Helena Catharina flyttar till Tyskland 1871. Dessförinnan arbetade hon ett tag i Gästgiveriet, Hörby nr 1.