Hem - Personer - Orter - Kontakt

Carl Axel Fredrik Pålsson

Mormors mormors farfars bror Påhls barnbarns barn

Carl Axel får samma namn som hans tidigare bortgångne bror hade haft. Detta var ett vanligt sätt att hedra minnet av den bortgångne, men också en tro på att vi föds igen.

Carl flyttar som 14-åring från föräldrahemmet i Hyby till Värby nr 5 i Bara. Här stannar han i tre år. I oktober 1909 flyttar han till Källby nr 2 i Lunds landsförsamling. 19 år gammal flyttar han till nr 9 i Flackarp.

Så kommer hans liv att förändras när han i november 1914 flyttar till Lilla Alstad nr 6 i Västra Alstad. Här träffar han nämligen Hilda Fredrika Karlsson, född i Västra Alstad, och det blir äktenskap en septemberdag 1915. Hilda som är omyndig, får sin fars muntliga samtycke till giftermålet.

Paret flyttar i september 1915 till Mellersta Förstaden, Insjön nr 24g i Malmö. Detta är Spånehusvägen i kvarter Eden. Carl försörjer dem båda som grovarbetare.

Redan i december 1915 flyttar de till kvarter Betlehem Södra Promenaden i Caroli. I oktober året därpå flyttar de till Mellersta Förstaden 19-21E i St Johannes. Här kommer deras dotter till världen. Ett år senare dör Carl Axel inlagd på Epidemisjukhuset i Malmö. Han dör i influensa och dubbelsidig lunginflammation. Något som man idag skulle kunna bota.

Hilda och dottern Tyra flyttar till Hildas föräldrahem i Västra Alstad. Hilda gifter om sig med Olof Larsson och får barnen Karl Arne Staffan och Kerstin Lilli Marianne.

Nutid
Dottern Tyra Ines Ingeborg gifter sig en novemberdag 1941 med Karl Erik Henry Bergh.
Född måndagen den 19 september 1892 i Tejarp 9-10, Hyby
Död lördagen den 21 september 1918 i Mellersta Förstaden 19-21E, Malmö St Johannes
Dödsorsak: influensa och dubbelsidig lunginflammation
Levnadsålder 26 år och 2 dagar