Hem - Personer - Orter - Kontakt

Catharina Sjöstedt

Mormors mormors farfars mors syster Sara Beatas dotter

Catharina flyttar 1829 till Nöbbelöv, men är tillbaka hos mor Sara i Stora Råby, 1831. Under två år flyttar hon ett par gånger mellan nr 10 och 13. 1834 flyttar hon till Kyrkheddinge, men är året därpå tillbaka i Stora Råby nr 22. Att Catharina var en ordenlig flicka intygar prästen i anmärkningskolumnen, där det står "beskedlig till levernet".

Nu står lysningen mellan henne och snickaren Sven från Skabersjö. Familjen, som utökats med tre barn, flyttar till Halland 1842. De bosätter sig i något som heter Öringe nr 8.10 i Veinge.

År 1842 flyttar familjen till Tönnersjö i Eldsberga. De är tillbaka i Veinge i början av 1843. I maj 1843 mister de sonen Anders i något som benämns "bröstverk". I juli samma år föds ännu en Anders.

1844 flyttar de tillbaka till Tönnersjö. De bor då i "stugan vid vägen". De återkommer till Veinge där de slår sig ner i Öringe nr 3, även kallat Ahlelund. Dottern Kjersti och hennes man tar över torpet, då modern gått bort. Till att börja med är far Sven inhyse hos dem, men flyttas så över till fattigvården.

Så står det antecknat: "Sven Nilsson sitter inspärrad i Malmö Centralfängelse där han avtjänar straffarbete i sex år för mordbrand och fråntagen sina borgerliga rättigheter under fyra år".

Detta döms han till 1890 och hinner inte helt avtjäna sitt straff då han dör 1892. Han är då 80 år gammal. När Sven döms för att "uppsåtligen satt eld å Veinge kommun tillhöriga fattighus i Öringe, der förutom den tilltalade Nilsson, vid tillfället jemväl voro inhyste andra fattigjon" var han en döv åldring på 80 år. Hur uppsåtligt det kunde vara, tja, det kan vara svårt att veta vid hans ålder. Att få domen straffarbete i sex år, var väl hårt, kan tyckas.

Anmärkning
Sonen Jöns Svensson gifter sig en marsdag 1869 med Bengta Åkesdotter. De får sonen Carl Olof. Från och med utflyttningslängden 1873 i Hardeberga där det står att familjen flyttar till Veinge i Hallands län förlorar vi dem helt. De är inte antecknade i flyttlängden för Veinge och inte heller i de båda husförslängderna. De finns inte med i någon av folkräkningarna.

Förutom Kjersti och Nils flyttar förmodligen alla barn och barnbarn till Amerika. Samtliga försvinner ur böckerna efter inskrivning i flyttlängderna. Det är endast dottern Anna som det står klart utskrivet att hon flyttar till Amerika. Detta gör hon tillsammans med maken Gustaf Johansson från Bolmsö.
Född måndagen den 7 februari 1814 i nr 3, Stora Råby
Död lördagen den 29 maj 1875 i Öringe nr 3, Veinge i Halland
Levnadsålder 61 år, 3 månader och 22 dagar