Hem - Personer - Orter - Kontakt

Jöns Olsson

Kerstin & Karins mormors morfar

Jöns startade sin karriär med att vara bokhållare i Lilla Villie i Örsjö församling.

Jöns och Hilda fick "Kunglig tillåtelse till giftermål", eftersom Jöns endast var 19 år. Han och Hilda börjar sitt äktenskap tillsammans med att starta affär i Rydsgård. När affären gick i konkurs flyttade familjen till Malmö. Hildas mormor http://systrarnadahlman.se/person.php?id=1353Elna Mårtensdotter lånade dem pengar och de startade ett hökeri i Malmö.

Tydligen gick inte affärerna så bra, för Jöns blir agent i borstar. Även borstförsäljningen gick så dåligt att Hilda och barnen svalt. Det måste ha gått så dåligt för familjen att Jöns försökt sig på bedrägeri. Det finns nämligen en bot 86 den 10 februari 1893.

Familjen flyttar en hel del. Från Örsjö till Kävlinge vidare till St Petri i Malmö. Närmare bestämt Östergatan 30. Så till Höör där vår mormors mor Ebba kommer till världen. Ebba är endast ett litet knyte då det åter är dags för flytt. Nu tillbaka till Malmö, men den här gången till Caroli.

Sorgen förföljer den lilla familjen; hustrun Hilda dör av svält och umbärande år 1900. Men dess för innan gör ett märkligt rykte gällande att sex veckor efter sista barnet Nils födelse 1899 lämnar Jöns sin hustru och sina barn. Detta gick till så att när Jöns och Ernst, äldste sonen, gick ut tillsammans, bad Jöns sonen Ernst vänta utanför ett hus. Jöns gick in men kom aldrig ut samma väg igen. Barnen hörde aldrig mer av sin far. Dock lär han ha setts i Kalmar.

Detta är dock en mycket märklig historia eftersom Jöns står antecknad i 1900 års folkbokföring tillsammans med dottern Ester som då är 12 år gammal på adressen kvarter Christoffer i Malmö St Pauli. Mormors mor Ebba är då placerad hos faster Elna Olsdotter och hennes man som fosterdotter. År 1900 flyttar Ester och Julius Ernst från hemmet och de två yngsta barnen placeras på barnhem. Detta för att Jöns blir dömd för bedrägeri. Han blir intagen på Kriminalvårdsanstalten i Gävle den 24 september 1903 med fångnummer 2550a. Se bild. Eventuellt har han avtjänat sitt straff den 1 oktober 1909. Men i dottern Inez anteckningar från den tiden står det att hon är aflidne Jöns Olssons dotter. Detta stämmer alltså inte.

Vid sin bortgång är han antecknad i Malmö St Johannes inflyttnings, obefintlig- och dödbok, men begravs i Hedemora-Garpenbergs församling i Kopparbergs län, Dalarna. Här begravs han den 11 april 1937 på Garpenbergs kyrkogård.
Född tisdagen den 25 maj 1869 i Eggelstad nr 13, Tolånga
Död lördagen den 27 mars 1937 i Garpenberg, Kopparbergs län
Dödsorsak: hjärtförlamning
Levnadsålder 67 år, 10 månader och 2 dagar