Hem - Personer - Orter - Kontakt

Claus Nilsson

Mormors farfars mormors syster Eljenas barn

Claus gifter sig en oktoberdag 1863 med Ilstorpsflickan Hanna. Bröllopet hålls i Ilstorp. Deras förstfödda kommer till världen i december 1863.
Den lilla familjen lämnar Claus föräldrahem i Ilstorp och flyttar 1864 till Södra Åsum. De bosätter sig hos Claus bror Ola i Sandbäck nr 3 och här kommer deras andra dotter till världen. 1867 flyttar de vidare till Öved och Övedsgården.

Här arbetar Claus som statdräng och här föds de övriga barnen. Huset de bor i ägs av Claus och här bor kvar i hela nio år. Men så slår olyckan till; en sen julidag dör Claus genom, som det står antecknat, "ihjälslagen genom nedrasad jord i en mergelgrop".

Stackars Hanna drabbas hårt. Det börjar med att hon blir fattighjon vid 38 års ålder. Två år efter Claus bortgång dör dottern Cecilia. Hon har bara hunnit bli 15 år gammal. Orsaken är inte utskriven.

När Claus dör är Hanna med barn. Lille Carl ser dagens ljus en aprildag nästan på dagen nio månader efter faderns bortgång. Hanna får dock inte behålla sin lille son mer än tio månader. Han dör nämligen i mitten av februari 1878.


Anmärkning
"Märgelgrav är en av människan grävd stor grop. Ofta är märgelgravarna kvadratiska med en sida på fem till åtta meter. I märgelgravarna har brutits märgel för jordförbättring. Märgelgravar grävdes under 1800-talet och återfinns i bl a Skåne och Blekinge. De ligger ofta mitt ute på åkrarna. Många är vattenfyllda och kantade av buskar och högt gräs, andra är mer igenväxta och liknar mest små träddungar. De utgör livsviktiga miljöer för speciella växt- och djurarter, inte minst grodor. Det moderna jordbruket har lett till en drastisk minskning av antalet märgelgropar".
Hämtat från Wikipedias uppslagsverk.

Nutid
Enligt anteckning i husförhörslängden för dottern Johanna Clausson: ”Sägs vara i Köpenhamn. Anmärkt på utflyttningsattesten att hon vistats utrikes sedan 10/11-84”. Återvänder inte till Sverige.

Sonen Anders Klausson reser till Sydafrika den 5 mars 1904. Detta efter att ha haft tjänst som arbetare i Malmö under några år. Han återvänder inte till Sverige.
Född lördagen den 20 november 1841 i nr 7, Ilstorp
Död fredagen den 28 juli 1876 i Övedsgården, Öved
Dödsorsak: olycka
Levnadsålder 34 år, 8 månader och 8 dagar